ОИЦ-София и Фонд на фондовете информираха предприемачи как да финансират идеите си

1150 преглеждания

Еспрертите са на разположение за допълнителни консултации

Eкипът на Областен информационен център София-град и София-област (ОИЦ-София), съвместно с „Фонд мениджър на финансови инструменти в България“ ЕАД, проведе информационна среща на тема „Актуални възможности за финансиране на стартиращия бизнес“ за представяне на различни видове финансови инструменти под формата на дялови инвестиции в нови бизнеси, както и безвъзмездно финансиране за стартъпи по оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“. Участие в събитието взеха представители на бизнеса, физически лица с намерение за стартиране на бизнес, медии.

В рамките на срещата Ангелина Тодорова, ръководител на звено за координация във „Фонд мениджър на финансови инструменти в България“ ЕАД, представи дейността на Фонда, същността на финансовите инструменти (ФИ), както и подробна информация за това на какъв етап е всеки от тях. Акцентирано беше на шестте фонда, чието финансиране идва по линия на Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“, от които могат да се възползват българските предприятия – „Фонд за технологичен трансфер“,  „Фонд за ускоряване и начално финансиране“, „Фонд за рисков капитал“, „Мецанин фонд“, „Портфейлни гаранции с таван на загубите“, „Микро-финансиране със споделен риск“. За всеки от тях беше представена подробна информация за това на какви изисквания трябва да отговарят крайните получатели, кои са икономическите сектори, които се финансират, какъв е типът финансиране, предметът и бюджетът им.

Управителят на ОИЦ-София Анна Генчева, разясни условията за допустимост на кандидатите по процедура „Насърчаване на предприемачеството“. Стана ясно, че те трябва да са микро, малки и средни предприятия, регистрирани след 31.12.2016 г., но преди момента на кандидатстване, да са независими и над 50% от предприятието да се притежава от един човек. Безвъзмездното финансиране е до 80%, като сумата, за която се кандидатства, трябва да е минимум 50 000 и максимум – 200 000 лева. По процедурата се финансират възнагражденията за квалифициран персонал, закупуване на машини и съоръжения, дълготрайни нематериални активи, материали и консумативи, наем на работни помещения, различни външни услуги, участия в събития в страната и чужбина и пр., като всички разходи трябва да са необходими за реализиране на пазара на предприемаческата идея (стока или услуга). По време на срещата бяха разисквани въпроси, свързани с допустимостта на проектите и разходите.

Експертите от ОИЦ-София са на разположение на всички, които се интересуват от процедура „Насърчаване на предприемачеството“, както и от всички актуални или предстоящи възможности за финансиране на идеите си по линия на оперативните програми. ОИЦ-София се намира на бул. „Витоша“ 99 и работи всеки делничен ден от 9 до 17:30 часа.

EspressoNews