Областният управител на Софийска област със заповед за предприемане на предпазни мерки за овладяване на епидемията от АЧС

1085 преглеждания

Вижте пълният й текст

Областният управител на Софийска област издаде заповед за предприемане на предпазни мерки за овладяване на епидемията от Африканската чума по свинете. Ето пълния текст на заповедта и приложението към нея:

„ЗАПОВЕД

№ ОА-209

На основание чл.32, ал. 1 от Закона за администрацията, чл. 128 от Закона за ветеринарномедицинската дейност и писмо с вх. Хе 04-03-25/30.07.2019 г. от Министъра на земеделието, храните и горите

НАРЕЖДАМ:

Всички кметове на общини на територията на Софийска област да изпълнят незабавно указанията, дадени от Министъра на земеделието, храните и горите, посочени в писмо № 04-03-25/30.07.2019 г., което е неразделна част от настоящата заповед (приложение 1).

За предприетите мерки да бъда уведомен незабавно.

Контрол по изпълнение на настоящата заповед ще осъществявам лично.

ИЛИАН ТОДОРОВ

Областен управител на Софийска област

 

РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ Министър на земеделието, храните и горите

ДО

ОБЛАСТНИЯ УПРАВИТЕЛ НА

УВАЖАЕМА/И ГОСПОЖО/ ГОСПОДИН ОБЛАСТЕН УПРАВИТЕЛ,

Във връзка с проведено на 29.07.2019 г. заседание на Централния епизоотичен съвет с председател вицепремиера г-н Томислав Дончев и взетите на него решения следва да:

Издадете съответните указания в 20 км зони около, индустриалните ферми да се преустанови отглеждането на свине в обекти тип „заден двор“. Подобна практика е положителни резултати в борбата с разпространението на заболяването на територията на други области в страната.

Срокът за изпълнението на мярката за доброволно клане на животните от стопаните им за северна България е 31.07.2019 г. и за южна България - 02.08.2019 г. След изтичане на гореописания срок се пристъпва към умъртвяване на животните от компетентния орган - Областна дирекция по безопасност на храните, съгласно разпоредбите на чл. 139 а от Закона за ветеринарномедицинската дейност.

Собствениците на свине от обекти тип „заден двор“ следва да бъдат уведомени, че добитото месо от собствени животни може да се съхранява дълго само след топлинна обработка за минимум 30 минути на 70° С, достигнати във вътрешността на късовете месо, предвид факта, че вирусът на АЧСе изключително устойчив при изсушаване, осоляване, пушене, охлаждане и замразяване на месото (съгласно Научно становище за разпространение на Африканската чума по свинете в България, Европа и света на Центъра за оценка на риска по хранителната верига).

В допълнение Ви напомням, че в състава на Областните епизоотйчни комисии следва да бъдат включени и представители на областните колегии на Българския ветеринарен съюз.

В случай на възникнали допълнителни въпроси можете да се обръщате към Българската по безопасност на храните и съответната Областна дирекция по безопасност на както и Изпълнителната агенция по горите и териториалните и поделения.“

EspressoNews