Областно състезание „Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации“ се проведе в Долни Лозен

1793 преглеждания

Село Долни Лозен бе домакин на Областното ученическо състезание „Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации“, което се проведе на 10 май в Националния учебен център на БЧК.

Седем отбора от пет общини от Софийска област премериха сили в надпреварата. Сред тях бяха отборите на Костинброд, Божурище, Етрополе, Ботевград и Самоков, като община Костинброд беше представена от два отбора – на СУ  „Д-р Петър Берон“ и на Първо ОУ “Васил Левски“.

Целта на надпреварата е  да бъдат проверени знанията, уменията и навиците на децата за реакция при кризисни събития и бедствени ситуации, които те са придобили от обучението в училище, както и да бъдат мотивирани участниците за по-нататъшна подготовка в тази посока.

Състезанието се проведе на два етапа, като в първия учениците трябваше да решават индивидуални тестове и да докажат своите теоретични знания за реакция при бедствия, аварии, катастрофи, пожари, както и оказване на първа долекарска помощ.

Вторият етап включваше състезателни игри, в които отборите демонстрираха уменията си за реакция при различни кризисни ситуации. В обособени центрове за земетресения, наводнения, производствени аварии, състезателите трябваше да окажат първа помощ на пострадали и да покажат използване на средства за лична защита.

Състезанието бе открито от г-н Христо Андреев- началник на Регионалното управление на образoванието – София-регион, а сред официалните гости бяха заместник-кметът на Костинброд г-н Любен Кънчев, директорът на РД ПБЗН-София комисар Пламен Зашев, представители на ОД на МВР-София, г-н Иванов и г-н Атанас Стефанов от БЧК- София област и други.

След оспорвана надпревара в теоретичната и практическата част на състезанието, призовите места грабнаха отборите от община Етрополе и община Костинброд.

Третото място заслужиха възпитаниците на СУ “Д-р Петър Берон“-гр. Костинброд, а на второ се нареди отборът на Първо ОУ “Васил Левски“-гр. Костинброд. Златните медали отидоха при момичетата и момчетата от СУ “Христо Ясенов“ – гр. Етрополе.

Екипировката на отборите от община Костинброд беше предоставена от двете общински дружества - „Комуналкомерс“  ЕООД  и „Нива Комерс“ ЕООД.

EspressoNews