Обмислят падането на маските на редица обществени места

543 преглеждания

Това обявиха от здравното министерство

Обмислят падането на маските на редица обществени места. Това обявиха от здравното министерство на извънреден брифинг в четвъртък. Заповедта ще бъде издадена в началото на следващата седмица.

„Обмисляме падане на маските в зали за спорт, фитнеси, фризьорски салони, малки търговски обекти, трудови колективи с не повече от 5-7 човека, но само където всички хора са имунизирани“, обяви заместник-министърът на здравеопазването Александър Златанов.

Според него ситуацията в страната трябва да се нормализира, а процесът по имунизация - да се стимулира.

„Ще бъдем внимателни в стъпките. В зависимост от епидемиологичната обстановка ще предприемаме различни действия. Към този момент не се предвижда отпадането на маските в градския транспорт”, казва още той.

Той подчерта, че облекчаването на противоепидемичните мерки идва заради спада на заболеваемостта от COVID-19 у нас. Тя вече е 43 души на 100 хиляди население.

Как ще се доказва имунизацията?

„Това ще става със сертификат. Не мисля, че ще бъде проблем. Работещите и ваксинирани в малки магазини няма да носят маски. Посетителите ще бъдат с маски, независимо дали са имунизирани или не”, поясни зам.-здравният министър.

Източник: NOVA, Снимка: pixabay.com