Община Годеч с награда за "Устойчиво управление на водите" от конкурса „Екообщина”

1772 преглеждания

Наградите в конкурса "Екообщина", присъждани от посолството на Франция у нас, бяха връчени на 07 октомври на специална церемония в курорта Албена. Тя бе организирана в рамките на единадесетата годишната среща на местните власти и 20-годишнината от учредяването на Националното сдружение на общините в Република България, провела се от 06 до 08 октомври в Курортен комплекс Албена.

Четирите категории, в които кандидатстващите общини се състезаваха, бяха управление на водите, управление на отпадъците, мобилност и енергийна ефективност на сградите. Община Годеч получи приза в категорията: "Устойчиво управление на водите" за община с население под 10 хил. души. Кметът на община Годеч, г-н Радослав Асенов получи лично наградата от министъра на околната среда и водите Ивелина Василева.

Конкурсът "Екообщина" извежда на преден план ангажираността на българските общини в изброените области, които съответстват на четирите категории на конкурса. Останалите общини, победители в отделните категории са: "Устойчиво управление на водите" - над 10 хил души – Габрово, "Устойчиво управление на отпадъците" взеха съответно Каспичан и Търговище. В категорията "Енергийна ефективност на сградите" при общините под 10 хил. души получи Брацигово, а при тези с над 10 хил. души - Златоград. В категорията "Устойчива мобилност" бяха наградени по две общини в категория според населението - Бобов дол и Сливница и Велинград и Костенец.

Мария Маркова