Община Костинброд отбеляза 142 години от Освобождението на България

1442 преглеждания

С празнични чествания в Петърч, Безден и Костинброд

Община Костинброд отбеляза 142 години от Освобождението на България  с празнични чествания в селата Петърч и Безден и гр. Костинброд.

На празничния Трети март, венци и цветя пред паметника на всички загинали знайни и незнайни войни дали живота си за майка България в с. Петърч поднесоха  Трайко Младенов - кмет на община Костинброд, Борислав Борисов - кмет на с. Петърч, Александър Ненов - зам.-кмет на община Костинброд, д-р Атанас Тенев - председател на Общински съвет-Костинброд, общинските съветници Марияна Кръстанова, Димитър Найденов и Мариян Младенов, Нели Спасова - директор на ОУ „Отец Паисий“, с. Петърч, учители, ученици и жители на селото.

Кметът на Петърч поздрави всички присъстващи на площада в селото, изказвайки своята благодарност към всички граждани събрали се на площада да почетат паметта на всички загинали. Той представи и новия секретар на НЧ „Нов живот-1919“ Силвия Миланова, която поема читалищната дейност от този месец.

Кметът на Костинброд честити празника на всички гости: „Историята трябва да се помни и разказва, а децата ни с гордост да изричат името България.“, призова той

Празникът в Петърч продължи с народна музика, български хора и добро настроение.

Трети март бе почетен и в костиндбродското село Безден. Пред събралите се жители и гости в центъра на селото, кметът на Безден Цветан Борисов даде началото на празничната програма и поздрави всички присъстващи. Те бяха поздравени и от кмета на Костинброд, който изказа своята благодарност към всички, събрали се на площада да отбележат Трети март. Официалните гости поднесоха венци и цветя на паметника на загиналите за свободата на България в селото. Празничната програма продължи с изпълнения на децата от НЧ „Иван Вазов“.

Сред присъстващите уважили празника бяха и д-р Атанас Тенев - председател на Общински съвет-Костинброд, Александър Ненов - зам.-кмет на община Костинброд, и общинските съветници Димитър Григоров, Анелия Велева, Кристина Александрова и Димитър Найденов.

На централния градски площад в град Костинброд се проведе тържествена заря-проверка по повод Националния празник на Република България.

В церемонията участваха Военно формирoвание 34 420-Костинброд, а тържествената церемония премина под командването на майор Димитър Донев.

На честването на Националния празник на Република България в град Костинброд присъстваха Трайко Младенов -кмет на община Костинброд, д-р Атанас Тенев- председател на Общински съвет-Костинброд, заместник-кметовете Александър Ненов, инж. Габриела Трайкова, инж. Теодора Гогова, общинските съветници Анастасия Попова, Мариян Младенов, Димитър Найденов, Иван Иванов, Даниела Станкова, Димитър Григоров, Анелия Велева и Кристина Александрова, кметове на Петърч, Голяновци, Градец, Дръмша, Бучин проход, Богьовци, Опицвет и Безден. На честването присъстваха и сержантите и офицери от резерва и запаса от община Костинброд.

„Нека не забравяме българското - да го почитаме, пазим и отстояваме.”, призова кметът община Костинброд.

Участниците в церемонията и присъстващите граждани отдадоха почит на геройски загиналите в боевете за свободата и независимостта на Родината. Венци и цветя бяха поднесени от община Костинброд, Общински съвет-Костинброд, Съюза на офицерите и сержантите от резерва и запаса.
Вечерната проверка завърши с тържествена заря.

Снимки: Община Костинброд

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук