Община Костинброд отбеляза 143 години от обесването на Васил Левски

1698 преглеждания

На 19 февруари  се проведоха две мероприятия, с които се отбеляза 143 – та годишнина от обесването на Васил Левски в община Костинброд.

Сутринта в 8:30 часа пред барелефа на Васил Левски на сградата на началния курс на Първо основно училище „Васил Левски“, кметът на общината г-н Трайко Младенов поднесе цветя. Да отдадат почит пред Апостола бяха дошли и учителите, и учениците от Първо основно училище „Васил Левски“.
Г-н Младенов поздрави всички с патронния празник и изтъкна значението и смисъла на подвига на Васил Левски и връчи поздравителен адрес на директорката - г-жа Даниела Борисова.

След това кметът взе участие и в почетното шествие до сградата на НЧ “Св.Св.Кирил и Методий“, където се проведе и концерт по повод патронния празник.

От 10:00 часа в двора на Манастира „Св.Архангел Михаил“ в кв.Шияковци се проведе панихида в памет на Апостола. Присъстваха г-н Трайко Младенов, г-жа Габриела Георгиева –зам. кмет на Община Костинброд,г-н Любен Кънчев – зам. кмет на Община Костинброд, кметове на кметства, общински съветници, учители, ученици и граждани.
В своето слово г-н Младенов каза: „143 години ни делят от онзи февруарски вторник на далечната 1873 г., когато в покрайнините на тогавашна София, под виковете и ругатните на събраната по заповед на Мазхар паша тълпа, геният на националната ни революция Васил Иванов Кунчев прие причастието си от поп Тодор с думите „Всичко, каквото съм сторил, сторих го за Отечеството”, след което беше обесен от своите палачи.

Денят, в който Дякона увисва на бесилото, е сред малкото дати в националния ни исторически календар, които ни обединяват и които ни дават основание не само да си припомним последните мигове от живота на Васил Левски, но и да погледнем към самите себе си, за да осмислим извървения досега от народа ни път, за да потърсим ориентир за онова, което сме постигнали или пропуснали.

Говорим за Апостола не по задължение, а за да си припомним заветите му. И днешният, и утрешният ден имат същата нужда от идеите на държавника, на човека Васил Левски. Те няма да бъдат забравени. Българите сме народ, който помни доброто. Днес си припомняме защо този ненадминат в своето величие българин посвети живота си на отечеството. Стори го, защото вярваше. Вярваше в промяната, вярваше в упоритата, последователна работа, която рано или късно ще донесе по-добро бъдеще на народа ни. И не просто вярваше, а вървеше напред, показвайки пътя.

Защото ако се научим да гледаме на настоящето си през очите на Апостола, ако се опитаме да съизмерим делата си с неговия аршин, препятствията, които срещаме по пътя си напред няма да изглеждат толкова непреодолими, а мечтите ни за един по-справедлив и хуманен свят ще станат напълно достижими, защото всичко зависи от нас и е в нашите собствени ръце!

Днес почитаме безсмъртното дело на един безсмъртен човек. Безкористната саможертва на Левски ще пребъде във времето.

Поклон пред Апостола на Свободата!“

Г-н Младенов връчи и поздравителен адрес на г-жа Ананиева  – директор на Второ основно училище „Васил Левски“ по повод патронния празник на училището.

Тя от своя страна благодари и напомни колко важни са за нас заветите на Апостола

Възпитаниците на ЦДГ „Виолина“ с.Петърч и учениците от Първо основно училище „Васил Левски“ и на Второ основно училище „Васил Левски“ изнесоха кратка литературна програма посветена на делото и подвига на Васил Левски.

Венец от името на Община Костинброд беше поднесен  на паметника на Васил Левски от кмета на община Костинброд г-н Трайко Младенов.