Община Костинброд подписа допълнително споразумение с АСП към договор за изпълнение на проект „Топъл обяд“

513 преглеждания

Считано от 01.03.2022 г. се увеличава стойността на разхода за единица продукт - топъл обяд

Община Костинброд подписа допълнително споразумение с Агенцията за социално подпомагане. То е към договор BG05FMOP001-5.001-0055-C04, за изпълнение на проект „3-1 - Топъл обяд в условия на пандемията от COVID-19 в Община Костинброд” за увеличаване на единица топъл обяд от 2,70 лв. на 2,90 лв.

Считано от 01.03.2022 г. се увеличава стойността на разхода за единица продукт - топъл обяд - от 2,70лв. с ДДС става 2,90 лв. с ДДС. Срокът за изпълнение на дейностите по проекта е 30.06.2022г.

Стойността на проект BG05FMOP001-5.001-0055-C05 „3.1 - Топъл обяд в условия на пандемията от COVID-19 в Община Костинброд” възлиза на 123 190,10 лв. Проектът се финансира от Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица по Оперативна програма за храни и/или основно материално подпомагане 2014-2020, в резултат от инициативата на Европейската комисия за преодоляване на последствията от кризата чрез механизма REACT - EU.

„Топъл обяд“ е част от социалната политика, която Община Костинброд развива в подкрепа на хората, живеещи в материално лишение и в риск от социална изолация. Главната цел на проекта e подкрепа на уязвими граждани на община Костинброд, които не са в състояние сами да осигурят прехраната си в условията на извънредна епидемична обстановка, предизвикана от COVID-19.

Проектът стартира на 04.01.2021 г. и подсигурява предоставянето на топъл обяд на най-нуждаещи се и уязвими лица при спазване на всички противоепидемични мерки, включително да се доставя храната до дома на потребителите. По проекта се изхранват 110 лица от града и селата в общината. Те ежедневно получават в дома си супа, основно ястие, хляб и веднъж седмично десерт, опаковани в съдове за еднократна употреба.

Целевите групи, които са допустими за включване по проекта са:

- Лица без доходи или с ниски доходи под линията на бедност - хора в затруднение поради влошената икономическа обстановка в страната, хора, които поради възрастта си или налични увреждания са в по-висок риск от заразяване и неблагоприятно протичане на инфекцията.

- Лица, поставени под карантина - без доходи или с ниски доходи под линията на бедност и нямат близки, които да им окажат подкрепа.

- Лица, обект на социално подпомагане, за които е установена нужда от допълнителна подкрепа и в условията на извънредна епидемична обстановка, са в невъзможност да задоволят основните си жизнени потребности.

По проекта се оказват и съпътстващи мерки, изразяващи се в съдействие за ползване на административни услуги при нужда, предоставяне на актуална информация във връзка с разпространението на COVID-19, информация относно управление на семейния бюджет, здравословното хранене и др.

Община Костинброд продължава приема на заявления - декларации от лица, желаещи да бъдат включени в Проект BG05FMOP001-5.001-0055-C05 “3.1 - Топъл обяд в условия на пандемията от COVID-19 в Община Костинброд“. Всички идентифицирани нуждаещи се лица подлежат на потвърждаване от Дирекция социално подпомагане - град Костинброд за принадлежност към допустимата целева група.

Можете да изтеглите заявление - декларация за кандидатстване и декларация - данъчна и осигурителна информация от сайта на Община Костинброд: www.kostinbrod.bg

За повече информация: Община Костинброд, отдел „Социални и хуманитарни дейности“, тел. за връзка: 0721 68 710.

Източник и снимка: Община Костинброд

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук