Община Костинброд получи чисто нов мултифункционален багер

368 преглеждания

В изпълнение на договор за безвъзмездна помощ

Община Костинброд получи чисто нов мултифункционален багер в изпълнение на договор за безвъзмездна помощ RD-02-29-216/03.12.2020 за проект № CB007.2.31.141 „Implementation of smart policies for management, monitoring and prevention of the environment ”/„Прилагане на smart политики за управление, мониторинг и превенция на околната среда”/ , финансиран по Програма за ТГС Интеррег – ИПП България – Сърбия.

Получената техника /мултифункционален багер/ за управление и мониторинг на околната среда и за защита при бедствия в община Костинброд е по договор № NO CB007.2.31.141/BG/PP2/SUP-2/25.11.2021 със изпълнител „Екосол България“ АД, на стойност - 389 131, 93 лв. с ДДС.

Мултифункционалният багер ще може да изпълнява редица задачи свързани с управлението на околната среда - като почистване на коритата на реките Блато и Белица, отстраняване на паднали дървета и друга растителност затрудняващи равномерното оттичане на водните маси, укрепване на дигите и подпорните стени на язовирите на територията на община Костинброд и редица други дейности свързани с превенцията и реакции при бедствия, кризи и аварии.

Техниката бе посрещната в град Костинброд от кмета Трайко Младенов, неговия заместник Александър Ненов и всички участници по проекта.

Партньор по проекта е Община Търговище - Република Сърбия

Времетраене на проекта: - 04.12.2020 г. - 03.12.2022 г.

Бюджет на проекта : 582 395,60 евро

Бюджет на община Костинброд: - 280 610,82 евро.

Проектът цели съвместно внедряване на интелигентни политики за управление, мониторинг и опазване на околната среда в трансграничния регион на общините Търговище, Р. Сърбия и Костинброд, Р. България. Изпълнението му ще донесе ползи за над 22 000 души, които живеят от двете страни на границата. С изпълнението на планираните учения, създаването на обща платформа за обмен на надди и закупуването на специализирано оборудване, заложени в проекта, целим да постигнем по-бърза и ефективна реакция в случай на възникване на извънредна ситуация.

Дейности по проекта са:

1. Провеждане на съвместни изследвания, проучвания и анализи на съществуващите политики за управление, наблюдение и предотвратяване на околната среда в трансграничния район на общините Търговище и Костинброд и за идентифициране на нови.

2. Разработване на общи планове за действие и онлайн платформа за обмен на данни за управление и опазване и мониторинг на околната среда, защита от бедствия, вкл. превенция и прогнози.

3. Покупка на оборудване за управление и мониторинг на околната среда и за защита при бедствия в община Търговище.

4. Закупуване на оборудване за управление и мониторинг на околната среда и за защита при бедствия в община Костинброд.

5. Съвместно обучение за управление и реагиране при извънредни ситуации и създаване на трансгранична мрежа от доброволци.

Това е поредният спечелен проект по трансгранично сътрудничество между община Костинброд и община в Република Сърбия.

Общински съвет - Костинброд единодушно взимаше решение за финансовите дейности по време на изпълнението на трансграничния проект между община Костинброд и община Търговище.

Източник и снимки: Община Костинброд

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук
 
 
 
 

Тагове