Община Костинброд празнува Деня на самодееца

364 преглеждания

Незабравим спектакъл поднесоха творческите колективи към културните институции в общината

В НЧ „Иван Вазов 1947“ гр. Костинброд се проведе концерт, посветен на Деня на художествена самодейност. В истински празник на духовността се превръща този ден за гражданите на община Костинброд. Творческите колективи при читалищата, прославили общината, поднесоха на своята публика истински спектакъл от багри, музика и слово, като така отбелязват и своя празник.

Тази година на ротационен принцип събитието бе организирано от НЧ „Иван Вазов 1947“, съвместно с всички читалища на територията на община Костинброд. При откриването на концерта кметът на община Костинброд – Трайко Младенов поздрави всички участници и присъстващи на събитието:

„За близо три години общинска администрация и Общински съвет успяхме да реновираме почти всички читалища на територията на община Костинброд. За централното ни читалище, в което се намираме в момента, ще отпуснем средства за реновиране на малкия салон, подготвяме и проект за фотоволтаици.

Читалището в Първи район е напълно готово - хидро, топло изолация, нов покрив, дограма и ново отопление. За читалището в кв. Маслово - нов покрив, нова фасада и реновирани централни стъпала. Читалището в село Петърч - европейски проекти с обмен на опит, реновирана детска библиотека,   подготвяме и нов проект за ремонт на читалището.

Читалището в село Драговищица към днешна дата се работи по проект. Читалището в село Голяновци е с нов покрив и ремонтирана библиотека. За читалището в село Градец от миналата година ремонтираме покрива му, като тази година ще завършим ремонта. Стъпалата към сградата са реновирани, а тази година ще има нов площад пред читалището. Читалището в село Чибаовци - оправихме покрива, стъпалата, колоните на лицето, реновирахме площада пред читалището. За него готвим и нов проект.  Читалището в село Опицвет през тази година се започва ремонт на покрива, нови фасади, като преди година площада пред читалището напълно се реновирана. Читалището в село Безден е с нов покрив и фасади на едната сграда и санитарен възел на НЧ „Илинден“. Тази година ще реновираме и площада.

И всичко това за 3 години. Трудни години. Години в пандемия и военни конфликти. Години без редовно правителство и бюджет.“.

На концерта присъстваха и д-р Атанас Тенев – председател на ОбС-Костинброд и Александър Ненов – зам.-кмет на община Костинброд и общински съветници, жители и гости на общината

Пълният салон аплодира изпълненията на  танцовите състави от:

НЧ „Иван Вазов 1947“, гр. Костинброд – ТС „Зорница“, НЧ „Нов живот 1919“, с. Петърч –  ТС „Релакс“, НЧ „Заря 1914“, гр. Костинброд – Фолклорен клуб „Зора“ и вокална група „Шопчета“ и „Пеещите“; НЧ „Св. Св. Кирил и Методий 1890“ , гр. Костинброд – ТС „Ритми“ и ТФ „Ритми“,  НЧ „Разум 1922“, с. Опицвет – ТС „Омайниче,  НЧ „Г. С. Раковски1928“, с. Драговищица – музикална школа „Омая“ и танцова школа „Емиданс“; НЧ „Елин Пелин 1930“, с. Голяновци – ТС „Хоп-троп“, НЧ „Труд и просвета 1941“ , с. Градец– ТС „Хайдушки ручей“ , НЧ „Иван Вазов“, село Безден, Частна Танцова школа „Феникс“, Конна База „Оска“ и ВГ „Палави ноти“.

На всички представители на читалища беше поднесен поздравителен адреси мартенички от кмета на община Костинброд председателят на Общинския съвет.

Концертът, представен пред препълнената зала, бе изпълнен с чувство на удовлетворение и споделена благодарност пред труда на самодейците, съхраняващи българските традиции и обичаи.

Източник и снимки: Община Костинброд

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук