Община Костинброд прие мощите на покровителя на децата - Свети Стилиян Детепазител

872 преглеждания

Частица от мощите бе дарена на единствения в България Възстановителен център за деца с онкохематологични заболявания

На 15 февруари частица от мощите на Свети Стилиян Детепазител бе дарена на единствения в България Възстановителен център за деца с онкохематологични заболявания в село Опицвет, община Костинброд.

Денят на тържествено донасяне на мощите не е случаен, тъй като 15 февруари се отбелязва като Международен ден на децата с ракови заболявания.

От името на Софийска митрополия частицата от мощите на Свети Стилиян бе донесена от ставр. ик. Ангел Ангелов, духовен надзорник на Софийска епархия, и бе поставена в изградения в двора параклис, посветен на светеца - Детепазител.

Възстановителният център за деца с онкохематологични заболявания бе открит преди една година година и вече функционира и приютява деца, преминали тежката болест. Неговите управители Пламен Белчев, Петя Александрова и Маргарита Борисова организираха тържествено посрещане на частицата от мощите във възстановителния център.

Заедно с отец Ангел благодарствен молебен в прослава на Св. преподобни Стилиян Пафлагонийски Детепазител отслужиха отец Дамян, отец Николай и отец Желязко Симонов.

Дарената частица от Св. Стилиян Детепазител на възстановителния център бе донесена от град Силистра в град София рано сутринта на 15 февруари. Точно в 14:00 часа тя бе положена в едноименния параклис, намиращ се в двора на онкоцентъра в село Опицвет, община Костинброд.

На полагането на частицата от мощите на Светията присъстваха кметът на община Костинброд Трайко Младенов, председателят на ОбС д-р Атанас Тенев, директорът на Дирекция „Социално подпомагане“ Галя Стоичкова, началникът на РСПБЗН-Костинброд Емил Димитров, директорът на Дневен център за работа с деца на улицата Светослава Иванова, директорът на Център за социална рехабилитация и интеграция Жана Кръстанова, кметът на село Петърч Борислав Борисов, кметът на село Опицвет  Гергана Величкова, кметът на село Безден Цветан Борисов, служители от Районно управление - Костинброд, служители от общинска администрация-Костинброд и гости на възстановителния център за деца с онкохематологични заболявания.

Свети Стилиян е роден и живял в периода между 400 и 500 г. сл. Р. Хр. в Пафлагония, която се простирала покрай южния бряг на Черно море в Мала Азия. Благословен още от майчината си утроба, той растял, възпълвайки се с Дух Свети. Макар и дете, в него вече се проявявали изключителните дарове на свят живот. Той не оставял своенравията да омърсят ни духа, ни душата му - бил чист, пречист.

Със силата на благодатта Божия той успял да се пребори с всички уловки на временния земен живот и виждайки живота през чистата Божия премъдрост, решил да последва стремлението на своята душа.

Свети Стилиян много желаел да помага на децата и да бъде техен пазител. За да може да осъществи това свое чисто желание, Премъдрият Отец го обдарил с дара на чудотворна сила за лекуване на болни деца.

Свети Стилиян, пълен с добросърдечие и състрадание, поемал болните младенци в ръцете си и със сълзи на очи започвал да моли Бога да ги излекува. Небесният Владика чувал всеотдайната молитва и светецът тогава извършвал чудото - децата оздравявали.

Така Бог прославил името на преподобния Стилиан, който посветил живота си на Славата Божия.

Снимки: Община Костинброд

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук