Община Костинброд с важна информация относно физическите и юридическите лица - живеещи и извършващи търговска дейност на територията на общината и желаещи да бъдат присъединени към газопреносната мрежа

304 преглеждания

Община Костинброд категорично опровергава твърдения, че пречи, спира или забранява на газопреносното дружество да присъединява нови абонати, подали заявления да се ползват от услугата. Ето позицията на Общината:

„До физическите и юридическите лица - живеещи и извършващи търговска дейност на територията на общината и желаещи да бъдат присъединени към газопреносната мрежа и да ползват съответната услуга от доставчика на газ за територията на община Костинброд.

Относно спекулациите, слуховете и неверните твърдения, че Общинска администрация-Костинброд в лицето на нейни служители или на ръководния й състав пречи, спира или забранява на газопреносното дружество да присъединява нови абонати, подали заявления да се ползват от услугата - сме длъжни да опровергаем тези твърдения.

Уличните газоразпределителни мрежи, техните елементи и прилежащите им съоръжения се изграждат от и за сметка на юридическото лице, получило разрешение за изграждане на такъв вид енергиен обект по закона на Енергетиката, а именно „Костинброд Газ“ ООД.

Искаме ясно да заявим, че единствено отговорно и имащо право за прокопаванията и свързванията на желаещи да се газифицират физически и юридически лица е газовото дружество, което работи и развива дейността си в общината от много години.

„Костинброд Газ“ ООД е единствения лицензиран доставчик на природен газ за територията на община Костинброд по Закона за енергетиката.

Второто изключително важно условие е газоразпределителното дружество да подаде заявление и да получи разрешение от общинска администрация за прокопаване на улици, тротоари, площади и други общински терени с цел осигуряване на присъединяване на поземлен имот към общите мрежи на техническата инфраструктура.

Разрешението е под форма на договор между общината газоразпределителното дружество за прокопаване в общински терени с ангажимент на изпълнителя/оператора, нарушените настилки да бъдат възстановени във вида им преди интервенцията. Договора се обезпечава с депозит/гаранция внесени от газоразпределителното дружество по специална сметка на община Костинброд равен на стойността за възстановяване на разрушените улични, тротоарни настилки и прилежащи площи - общинска собственост. След извършване на работите от газоразпределителното дружество се съставя констативен протокол, в който се отразява изпълнението по възстановяването на засегнатите общински площи.

Ако възстановителните дейности са изпълнени качествено и в срок депозита/гаранцията се възстановява на изпълнителя/оператора.

За съжаление през последните месеци, дори през последните дни са констатирани многобройни прокопавания, чиито извършител не може категорично да бъде установен, както в града, така и в газифицираните села, за които прокопавания няма внесени заявления и гаранция за възстановяване.  Изграждането на газови отклонения - несъгласувани от общината могат да бъдат опасни при извършване на земно - изкопни работи. Опасността за възстановяване от общината на разбитите и разкопаните тротоари и улици със средства от общинския бюджет е голяма, а не считаме, че това е редно, правилно и законно.

Към днешна дата ръководството на общината е провело работна среща с ръководството на газовото дружество, като заявяваме ясната си позиция, че държим и ще държим присъединяването на нови абонати да става в съответствие със законовите и общински нормативни разпоредби. Намираме се на прага на отоплителния сезон и в застудяващото време присъединяването на десетките подали заявления абонати е отговорност на газовото дружество и това трябва да става с ясни правила и отговорности. Не считаме, че трябва да изразходваме общински и/или държавен ресурс, за да възстановяваме нарушената през годините инфраструктура след дейностите на което и да е експлоатационно дружество. Когато в община Костинброд са постъпили  заявления и гаранция за съответно присъединяване към газопреносната мрежа - подадени от дружеството, общината никога не е отказала и своевременно е съдействала. Ще продължим да сме безкомпромисни към нерегламентираните и несъгласувани прокопавания с цел запазване живота и здравето на хората, както и на тяхното имущество! Ако заради това, че държим дейностите да са по регламент и законни - сме виновни - сме съгласни с неверните твърдения, а дали дружеството има капацитет да свърже до настъпващата зима, десетките пуснати към него заявления за газ зависи от мениджмънта и неговата организация.

Община Костинброд остава на разположение за предоставяне на отговори, съобразно нашата компетенция и отговорности на въпроси на физически и юридически лица относно желанието им да бъдат газифицирани!“

Източник: Община Костинброд

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук