Община Костинброд се преклони пред живота и делото на Васил Левски

491 преглеждания

С поднясяне на венци и цветя пред паметника на Апостола, в двора на Шияковския манастир

Община Костинброд отбеляза 150 години от гибелта на Апостола на свобофата Васил Левски. Почитането на паметта на Апостола започна в 11.00 часа с ритуал пред паметника на Дякона, в двора на манастира „Св. Архангел Михаил“, кв. Шияковци.

Събитието уважиха кметът на община Костинброд – Трайко Младенов, неговите заместници Александър Ненов, инж. Габриела Трайкова и инж. Теодора Гогова, председателят на Общински съвет-Костинброд – д-р Атанас Тенев, общинските съветници – Камелия Велкова, Мариан Младенов, Иван Иванов, Живко Георгиев, Димитър Найденов, Димитър Григоров и Игнат Гюров, директорът на ДЦРДУ – Светослава Иванова, Жана Кръстанова – директор на ЦСРИ, Валери Миронов – директор на ЦОП „Промяна“, служители на социални центрове и общинска администрация- Костинброд, учители и ученици от Първо и Второ ОУ „Васил Левски“, Младен Маринов – народен представител от 48-то Народно събрание, кметове на населени места в община Костинброд, пенсионери от Пенсионерски клуб „Люляк“ и „Кавака“ и много родители с децата си.

След като Отец Крум отслужи заупокойна панихида, присъстващите поднесоха венци и цветя пред паметната плоча на Левски.

Със слова към многобройните присъстващи в топлия неделен ден се обърнаха кметът на Трайко Младенов и неговият заместник Александър Ненов. Представителите на общинското ръководство изтъкнаха, че думите и заветите на Апостола имат своята сила и днес, учат ни да бъдем единни, сплотени и да отстояваме интересите на народа и държавата ни.

Младенов изтъкна традицията на днешния ден с полагане на цветя на паметника на Апостола в Шияковския манастир била е и ще бъде.

Съвсем скоро ще бъдат открити реновираните сгради на Първо и Второ ОУ „Васил Левски“, благодарение на единната и сплотена работа на Общинската администрация и Общинския съвет.

Община Костинброд ще помага и ще съдейства Шияковския манастир да става все по-благоустроен и красив, а пътя до него да е винаги в добро състояние.

Ученици от Второ ОУ „Васил Левски“ поднесоха цветя от името на своето училище и рецитираха стихотворението „Обесването н Васил Левски“.

Децата от ДЦРДУ също почетоха Апостола и положиха цветя на паметника му в Шияковския манастир.

Двете училища с името на Апостола отбелязаха своя патронен празник с различни мероприятия – конкурс за рисунка, стихове посветени на Апостола и тържества. Първо ОУ „Васил Левски“ също поднесе венец в двора на начален етап, където е поставен барелеф на Апостола.

Шияковският манастир “Свети Архангел Михаил” е знаков за община Костинброд, именно заради посещението на Васил Левски през 1871г.

Манастирът е създаден в средата на 19 век, разположен на около 14 км северозападно от гр. София и на 1 км над гр. Костинброд. В годините на борба срещу турското робство манастирът става многократно убежище на Апостола на свободата. „Време за помагане е сега — закъснелите не ще бъдат наши приятели.“, казва Левски. В манастира той основава Шопския революционен комитет през 1871 – 1872 година, като игумен на манастира е личният приятел на Васил Левски от легията на Раковски – Генадий Ихтимански. По негова инициатива в манастира пристига Васил Левски, където с няколко души слагат началото на Тайния революционен комитет в Костинброд.

Източник и снимки: Община Костинброд

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук