Община Своге е официален на „Хартата на европейските селски общности“

458 преглеждания

Споразумението за партньорство подписа заместник-кметът Илия Богданов

Община Своге е приета за официален член на авторитетната международна организация „Харта на европейските селски общности“. Събитието се осъществи на годишната среща на кметовете в испанското градче Биенвенида, където членството на българския представител беше подложено на гласуване и получи положителен вот от страна на всички представители на държавите-членки на Европейския съюз. Така, Община Своге стана официален и единствени член на Хартата от страна на Република България. Споразумението за партньорство подписа заместник-кметът Илия Богданов, който изрази благодарността си към присъстващите представители на страните-членки за гласуваното доверие и възможността за участие в бъдещи проекти и активности в организацията. Зам.-кметът Богданов подчерта изключителната значимост на подобен тип международни връзки за общината особено в динамични времена като настоящите, характеризиращи се с нестабилна политическа обстановка, военни конфликти, здравни кризи и др.

Ежегодната среща на кметовете беше съпътствана от множество активности, работни разговори, семинари, събития. Всяка страна-членка на Хартата беше представена от общо осем членове - четирима младежи до 30- годишна възраст и четирима възрастни, като всяка община имаше възможност да представи своите дейности и програми, основните си характеристики и политики, които провежда, битът и културата на своята страна. Община Своге се превърна в обект на изключителен интерес от страна на всички присъстващи, които не скриха възхищението си от многовековната история на българския народ и държава и изразиха желание да я опознаят в детайли.

На заключителното гала-събитие в присъствието на над 400 души от цяла Европа българската делегация от Община Своге бе официално приветствана и лично от президента – Бой Шолце, който заяви категорично, че след дълго търсене, Своге е правилният избор и достоен представител на България в голямото европейско семейство на Хартата на европейските селски общности.

Хартата на Европейските селски общности е основана преди 30 години в град Сизе, Франция като е съставена от по една община от всяка държава-членка на Европейския съюз. Целта на сдружението е насърчаване на сътрудничеството и комуникацията между жителите на държавите-членки на Европейския съюз и други страни членки; информиране на гражданите за обичаите и начина на живот на други страни от ЕС. Основните методи за постигане на целите са организиране на срещи на мрежата, където всички членове са представени с делегация, организиране на тематични конференции, в които членовете могат да участват, създаване на общи проекти, свързани с приоритетите на Европейския съюз, стимулиране на двустранния контакт между индивиди и групи.

Източник и снимки: Община Своге

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук