Община Своге събира „Сливи за смет” за втора година

849 преглеждания

Инициативата е част от кампанията ЕКО Своге за популяризиране на разделното и отговорно събиране на отпадъци

Инициативата „Сливи за смет”, част от комуникационната кампания „ЕКО Своге”, събра ученици от ОУ „Васил Левски” в с. Церово от първи до седми клас за серия от образователни игри, насочени към разумното управление и рециклиране на отпадъци. В тазгодишното издание на кампанията фокусът бе поставен върху разделното събиране на хартия, а децата предадоха своите хартиени отпадъци за тяхното рециклиране.

С игри, състезания и викторина с награди учениците научиха повече за ползите от рециклирането, както и какво представлява системата за разделно събиране на отпадъчни опаковки. В двора на училището децата демонстрираха практическите си знания и получиха ценни уроци чрез вълнуващи отборни състезания за разделно събиране, а всеки участник получи подарък. Инициативата „Сливи за смет” завърши с томбола за пет специални награди, в която участваха всички деца, предали своята хартия за рециклиране.

Нина Копринджийска, заместник-кмет на Община Своге, споделя:

„Продължаваме да се сблъскваме с негативните екологични последици от замърсяването на природата. Инициативата „Сливи за смет” насочихме изцяло към децата, които никога не са твърде малки, за да се научат как да уважават планетата. Несъмнено те са нашето бъдеще и целим да им дадем добър пример и да им покажем ползите от екологично устойчивите практики, с които всеки един от тях може да допринесе. По време на еко игрите, децата демонстрираха страхотна култура и знания по отношение разделното събиране на отпадъци. За нас това е едно невероятно доказателство, че усилията ни не са напразно, и че децата наистина уважават природата”.

Ваня Огнянова, директор на ОУ „Васил Левски”, казва:

„Винаги се стремим да бъдем отговорни не само към учебния материал, който преподаваме на децата, но и към допълнителните знания, които можем да им предоставим. А няма нищо по-важно от това да ги научим как да помагат на нашата природа. За нас беше истинско удоволствие да се включим в тази прекрасна инициатива”.

В рамките на „ЕКО Своге” тази година бе проведена и инициативата „Кръговратът на компоста“, която постави и началото на кампанията. Запознава с компостирането като метод за събиране на биоразградими отпадъци, като за тази цел община Своге споделя информационно видео за направата на компост в домашни условия, което може да бъде открито на страницата на инициативата – https://www.facebook.com/ecosvoge/videos/1773728606292687. След последвалия успех на предходното издание, тази година общината осигурява специална машина за компостиране за всички граждани на територията на града.

Следва лятна инициатива, насочена към посетители на Своге за опазването на града и ключовите туристически и веломаршрути в обхвата на общината. През септември „ЕКО Своге” ще проведе и доброволческата кампания „Да изчистим заедно”, по време на която всеки жител на града ще има възможността да допринесе за разделното събиране на неправилно изхвърлените отпадъци и да стане част от добрия пример за всекидневна грижа за природата.
„ЕКО Своге” следва да завърши второто си издание с кампания, насочена към ресторантьори и търговци, чрез която да насърчи бизнеса към използването на торби за многократна употреба.

Тазгодишното издание на ЕКО инициативата цели да бъде предпоставка за трайна промяна към по-добро бъдеще и чиста среда. Поредица от информационни материали, дигитални активности и томболни игри са предвидени в рамките на „ЕКО Своге”. Повече може да откриете на Facebook страницата на събитието –  https://www.facebook.com/ecosvoge, в която се обявяват всички предстоящи кампании и се споделят известни факти, свързани с темата разделно събиране на отпадъци.

За ЕКО Своге:

ЕКО Своге е информационна инициатива, която има за цел да популяризира разделното събиране на отпадъци.

Поредица от активности ще помогнат на постоянно и временно живеещите в общината да променят начина, по който възприемат отпадъците. За да се превърнат те от негативна битова следа в суровина, възможност и грижа.

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук