Община Своге със съобщение относно пашата на селскостопански животни

548 преглеждания

Забранява се движението на животни без придружител в населените места

Съобщение относно пашата на селскостопански животни публикува Община Своге на официалния си сайт. Ето какво гласи то:

Във връзка с писмо вх. № 16-00-48/04.02.2021 г. от Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата” относно предприемане на превантивни мерки за недопускане на пътнотранспортни произшествия по републиканската и общинската пътна мрежа вследствие на излизане на животни от общинските пасища, мери и ливади при пасищно отглеждане, Ви уведомявам  следното:

1. Съгласно чл. 19, т. 2 от Наредба за реда и условията за отглеждане на селскостопански животни на територията на Община Своге, приета с Решение № 211 по Протокол № 1 от заседание на Общински съвет Своге, проведено на 29.09.2020 г., се забранява движението на животни без придружител в населените места, а в т. 5 от същия член пашата на селскостопански животни на територията на паркове, градини, училища, културни и здравни заведения, сметища, сервитута на пътищата, допълнително забранени за паша с разпореждане на местните административни органи места, както и безстопанственото им пускане в границите на населеното място.

В чл. 43 от горецитираната наредбата е разпоредено, че за нарушение на чл. 19, т. 2 от същата виновните лица се наказват с глоба в размер от 50 до 200 лв.

2. Ползвателите на пасища, мери и ливади, отглеждащи селскостопански животни е необходимо да се съобразяват с приетия, с Решение № 305 по протокол № 22/ 24.02.2021 г. на ОбС Своге, Годишен план за паша за 2021 г., разработен на основание чл. 37о, ал. 2, т. 1 от Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, като се обръща особено внимание на:

- т. 4 от плана, указващ че за прокари за отвеждане на селскостопански животни да места за паша и водопои се ползват съществуващите полски пътища и имотите с начин на трайно ползване „прокар“ и

- т. 5 от цитирания план, съгласно която ползвателите следва лично да съпровождат стадото по пътя до пасището и да се грижат за него или да ангажират и посочат изрично друго лице, което да извършва това от тяхно име и за тяхна сметка.

3. Използване на определените безопасни маршрути с необходимата ширина за безпрепятствено преминаване до общинските мери, пасища и ливади за предвижване на стадата.

4. За достигане на животните или стадата до водопойни зони да се използват приоритетно съществуващите прокари, горски и полски пътища.

5. Преминаване на животни или стада през общински и републикански пътища да се осъществява чрез непрекъснато направление на животните от водачи или пастири.

6. При наличие на места за паша, в близост до общински или републикански пътища, животните или стадата да не се оставят без надзор.

7. Земеделските стопани, сключили договори за наем на пасища, мери и ливади от общинския поземлен фонд за отглеждане на пасищни животни трябва да организират охраната им, така че да не се създават опасности за движение по пътищата.

8. Водачите на пътни превозни средства с животинска тяга, на животни или на стада трябва непрекъснато да направляват животните, така че да не създават пречки и опасности за движението, и да не ги оставят без надзор в обхвата на пътя, съглано чл. 106, ал. 1 от закона за движението по пътищата, а в ал. 2 от същия е разпоредено, че през тъмната част на денонощието водачите на пътни превозни средства с животинска тяга носят светлоотразителни жилетки.

9. Наемателите на общински пасища, мери и ливади са длъжни да изпълняват задълженията си по сключените договори.

ИНЖ. ВАЛЕНТИН МИХАЙЛОВ

ЗА КМЕТ НА ОБЩИНА СВОГЕ

Източник: Община Своге

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук