Общински социални услуги-Костинброд: „Домашен социален патронаж“

349 преглеждания

Социалните услуги в общината продължават своята дейност със стремеж за постигане на още по-добри резултати

Последвайте страницата Общински социални услуги - Костинброд за повече подробности за всички социални услуги на територията на община Костинброд. Представяме ви социалната услуга „Домашен социален патронаж“.

Домашен социален патронаж-гр. Костинброд е общинска структура, създадена през 1989 г.  Основната функция на социалното звено е да задоволява нуждите и потребностите на хората, ползващи социалната услуга, която включва приготвяне и доставяне на храна на качествена и разнообразна храна до посочения адрес от потребителя, както и оказване на съдействие, и подкрепа за извършване на различни действия, които потребителите не могат сами да извършват.

Служителите, ангажирани с дейността и свързани с изпълнението на социалната услуга работят и ще продължават да работят в посока положителното развитие на социалната услуга, както и към задоволяване потребностите в това направление на местното население.

В тази връзка Домашният социален патронаж е социална услуга, която с времето успешно развива и надгражда своята дейност и е насочена към преодоляване на трудностите и подобряване начина на живот на едни от най-уязвимите хора, а именно:

- възрастни лица, в т.ч. и такива, които са в невъзможност да се самообслужват;

- лица поставени под карантина;

- лица с различни заболявания;

- самотно живеещи лица и др.

По този начин лицата в нужда, без да се откъсват от домашната среда, продължават да участват активно в социалния живот.

Доставянето на приготвената храна се извършва до домовете на потребителите, в пет дни от седмицата, с оборудван и определен за тази цел автомобил.

Социалната услуга се предоставя в 1-ви, 2-ри и 3-ти район на гр. Костинброд, с. Петърч, с. Опицвет, с. Безден, с. Богьовци, с. Бучин проход, с. Дреново, с. Дръмша, с. Чибаовци, с. Градец, с. Драговищица, с. Голяновци и Белидие хан.

Процедурата по приготвянето и комплектоването поименно на храната се извършват в специализирани помещения, определени за тази цел в ДСП (кухня и столова).

Пълният пакет за храноден на човек включва супа, основно ястие, десерт и хляб. В дните от седмицата четвъртък и петък се предоставя още по едно основно ястие, за да се подсигури храна на потребителите за събота и неделя.

Всеки потребител има възможността и правото индивидуално да направи своя избор от предложения пакет храна за всеки храноден от седмицата, който да му се доставя до дома.

По случай Великденските празници всеки от потребителите ще получи допълнителен пакет, включващ печено пилешко бутче, козунак, боядисани яйца и кисело мляко.

Домашният Социален Патронаж в гр. Костинброд обслужва ежедневно 103 потребители, като се приготвят 107 порции на ден, при допълнително заявен брой порции.

ДСП подсигурява храната и предоставя ежедневно Кетъринг за децата потребители на социалната услуга от ДЦРДУ гр. Костинброд, който е с капацитет 27 деца.

Патронираните лица ползващи услугите на ДСП заплащат месечна такса, която включва пълните разходи за храна и реалните разходи за ток, вода, газ, гориво и консумативи.

Основната дейност на Домашен Социален Патронаж е ежедневно доставяне на храна до дома на хората, както и оказване на съдействие при пазаруване на лекарства и други покупки, съдействие за ползване на административни услуги при нужда.

Храната се изготвя по предварително одобрено меню, съобразно с хигиенно-диетичните изисквания на Български Държавен Стандарт и рационалното хранене на хората от различни възрасти.

Записването става на адрес: гр. Костинброд, ул. „Славянска“ 68 /в сградата на Районно управление гр. Костинброд

Телефон за връзка: 0721/66259

Необходими документи за записване:

медицинско удостоверение от ЛК за получаване на обща храна;

копие на лична карта;

договор за предоставяне на социалната услуга;

заявление -декларация;

декларация за съгласие за предоставяне на лични данни.