Общински щаб за защита при бедствия-Своге с препоръки за предстоящите Великденски празници

981 преглеждания

С цел предотвратяване разпространението на коронавируса

Общински щаб за защита при бедствия-Своге с обръщение и препоръки към жителите и пребиваващите на територията на община Своге по повод предстоящите Великденски празници, за предотвратяване разпространението на коронавируса:

УВАЖАЕМИ СЪГРАЖДАНИ,

По информация от Районната здравна инспекция - София област към 10.04.2020 г. на територията на община Своге НЯМА КОНСТАТИРАН СЛУЧАЙ НА ЗАРАЗЕН С КОРОНАВИРУС. НЯМА КОНСТАТИРАНИ СЛУЧАИ НА НОСИТЕЛИ НА КОРОНАВИРУС.

Предстоят едни от най-светлите християнски празници – Лазаровден, Цветница и Великден, извънредната ситуация, в която се намираме, изисква отбелязването им да премине при възможно най-стриктно спазване на социална дистанция и препоръчаните от Националния оперативен щаб за борба с COVID-19 противоепидемични мерки.

В тази връзка и на основание решенията на Светия синод на Българската православна църква – Българска патриаршия и Правителството по отношение организацията на празниците Общинският  щаб за защита при бедствия – Своге, съобщава:

*Празничните литургии ще се водят от свещениците пред храмовете, като органите на полицията и служители на Община Своге, ще следят за спазването на необходимата дистанция между присъстващите християни.

*Гражданите, които ще посетят храмовете по време на празниците, ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да използват лични предпазни средства: маски, ръкавици, хигиенни и дезинфекциращи материали.

*Не се препоръчва на Лазаровден (11.04.2020 г.), да се извършват каквито и да е инициативи, свързани с обреда Лазаруване.

*На Цветница (12.04.2020 г.), по решение на Светия синод на БПЦ и Правителство, в църквите няма да се раздават върбови клонки. Ще се санкционират и всякакви опити за продажба на такива, което е в нарушение на Раздел четвърти, чл.16(1) от Наредба за обществения ред на територията на община Своге.

*По време на празничната служба за Великден благодатният огън ще бъде изнесен отвън, за да няма струпване на вярващи в храмовете.

Бъдете отговорни към себе си, близките и съгражданите си, за да опазим заедно здравето на всички жители на община Своге и да не допуснем разпространението на коронавируса, както съумяхме до момента!

СВЕТЛИ И СПОКОЙНИ ПРАЗНИЦИ!

10.04.2020г.

ОБЩИНСКИ ЩАБ ЗА ЗАЩИТА ПРИ БЕДСТВИЯ-СВОГЕ“

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук