Общинското ръководство на Своге се включи в отбелязването на 75 години от спасяването на българските евреи

1707 преглеждания

Заместник-кметът на община Своге - г-жа Нина Копринджийска, бе официален гост на отбелязването на 75 години от спасяването на българските евреи по време на Втората световна война.

Събитието, проведено на 31 март, премина под наслов „Ден на толерантност и междуетническа подкрепа в Кърджали” и се реализира от Института за холокост и човешките права „Олга Ленгиел”, Ню Йорк и „Израелско-български институт“.

В честването се включиха 700 ученици от Своге и още 19 български града. Мероприятието стартира в Театрално-музикален център „Димитър Димов“-Кърджали, където учениците имаха възможност да се запознаят с оцелели от холокоста, да представят свои проекти и да участват в дискусия. Някои от участниците отдавна проявяват интерес към темата за спасяването на българските евреи и вече имат зад гърба си победи в националния конкурс за есе на тема “Спасяването на българските евреи по време на Втората Световна Война”, организиран ежегодно от Израелско-българския институт.

Инициативата подкрепиха Министърът на културата г-н Рашко Младенов, г-н Ерик Рубин – Посланик на САЩ в Република България, Н.Пр. г-жа Ирит Лилиан – Посланик на Израел, д-р Наргиз Гурбанова – Посланик на Азербайджан, г-н Яков Джераси – Директор на фондация „България интернешънъл“ и кметът на град Кърджали инж. Хасан Азис.

EspressoNews