Общопрактикуващите лекари ще получават ваксини срещу COVID-19 от логистични пунктове

571 преглеждания

Всяка седмица, в дните от понеделник до четвъртък, ОПЛ и разкритите ваксинационни центрове в страната ще имунизират граждани над 60 г.

До днес, 18 май, регионалните здравни инспекции (РЗИ) в страната следва да определят логистични пунктове на територията на всяка община, а когато е необходимо и в отдалечени населени места. Ангажимент на РЗИ е ежеседмично да доставят до пунктовете заявените от общопрактикуващите лекари количества ваксини срещу COVID-19. 

Всяка седмица, в дните от понеделник до четвъртък, ОПЛ и разкритите ваксинационни центрове в страната ще имунизират граждани над 60 г. В този период се допуска ваксиниране на лица и под 60-годишна възраст, ако са диспансеризирани с исхемична болест на сърцето, хронична бъбречна недостатъчност, захарен диабет, мозъчно-съдова болест, хронични белодробни заболявания и онкологични заболявания или други по преценка на лекаря. 

В дните от петък до неделя включително ваксина срещу COVID-19 ще получават всички желаещи лица, по реда на тяхното записването.

Това гласи Заповед № РД-01-350/17.05.2021 г. на министъра на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров, издадена днес, 17 май. В нея се посочва, че общопрактикуващите лекари предоставят на РЗИ списъци на трудноподвижни лица и на лица, живеещи в труднодостъпни и отдалечени райони, които желаят да бъдат ваксинирани срещу COVID-19. След получаване на списъците регионалните здравни инспекции организират мобилни имунизационни екипи, които да извършат ваксинацията в най-кратък срок.

С пълния текст на Заповед № РД-01-350/17.05.2021 г. можете да се запознаете в прикачения файл.

Заповед РД-01-350/17.05.2021 г.
PDF файл, 606,0 KB, качен на 17.05.2021

Източник: Министерство на здравеопазването

Снимкa: freepik

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук