Олимпийски спортен ден в Своге

637 преглеждания

Събитието се проведе под егидата на кмета Емил Иванов

Олимпийски спортен ден се проведе в Своге под егидата на кмета Емил Иванов. 128 състезатели премериха сили в няколко спортни дисциплини

Събитието е част от мрежата спортни дни, които се провеждат в резултат на споразумение между Националната спортна академия и Регионално управление „Образование“ - регион София.

Олимпийският спортен ден беше открит официално в обновената спортна зала на СУ “Иван Вазов” с националния химн и с приветствия от общинското ръководство, партньорите,и директорите на учебните заведения.

От името на кмета на Община Своге, участниците приветства зам.-кметът Валентин Михайлов. „Днес е празник за Своге, защото след дълга изолация, животът продължава и се случва по един стойностен начин - с млади и активни хора, дошли да премерят сили и да демонстрират своята подготовка на Общинския олимпийски ученически спортен ден. Радостен съм, че с общи усилия успешно преодоляхме кризата и успяхме да възстановим нормалния ритъм на ежедневието, който е от изключителна важност за подрастващите в общината“, каза той и беше котегоричен, че „предстои един ползотворен период за спорта в общината, който започва с днешното събитие“. Той благодари на партньорите ни от Регионалния инспекторат и от Националната спортна академия, чиято подкрепа е още един знак за голямото значение на олимпийския ден и пожела на всички „здраве и много спокойни слънчеви дни, а на участниците в спортната надпревара - сили, смелост и хъс за победа“. В заключение каза, че „Община Своге ще продължи да развива спорта и ще стимулира таланта на бъдещите шампиони от всички дисциплини“.

Вицепрезидентът на Европейската олимпийска академия (ЕОА) проф. Лозан Митев, който е директор на Националната олимпийска академия за България и преподавател в Националната спортна академия (НСА) „Васил Левски“, благодари на свой ред за домакинството на Община Своге и акцентира върху общата грижа на родители и учители в процеса на възпитание и обучение на подрастващите - основна отговорност за нашето бъдеще в днешната сложна ситуация.

Началникът на Регионално управление „Образование“ - София Росица Иванова също приветства учениците, учителите, родителите и партньорските организации. „Само седмица преди Деня на спорта 17 май за мен е чест да споделя с вас седмия спортен празник, който се провежда съвместно с НСА. Целта ни е да подобрим здравето на младите хора в областта. Спортът и олимпийските ценности са здраве - те формират характер, дават вдъхновение за постигане на високи спортни цели”. Тя изказа своята увереност, че днес сред участниците са утрешните спортни имена, които ще ни дават повод да слушаме с гордост българския химн на световните терени.

128 състезатели от 16 отбора в общината премериха сили в Общинските ученически олимпийски игри. Състезаваха се в отбори от по osem играчи в дисциплините: баскетбол, футбол, акробатика и таекуондо. Преди старта всички положиха олимпийската клетва: „Обещавам, че ще участвам в тези игри като спазвам правилата! За славата на спорта и честта на моя отбор!“ .

В почивките имаше зрелищни демонстрации на местните спортни клубове по таекуондо, волейбол, футбол и баскетбол, а кулминацията беше демонстрацията на студентите на НСА.

За доброто настроение се погрижиха мажоретни и фолклорни състави от общината. След награждаването, с кратка танцова програма, представена от клуб за народни танци „Заиграй“ с ръководител Лина Петрова, събитието беше официално закрито.

Източник и снимки: Община Своге

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук