Освещаване и откриване на моста в с. Батулия

2957 преглеждания

На 19 септември 2015 г. се състоя официалното откриване на моста в с. Батулия след направения възстановителен ремонт. Официалните лица, поканени за откриването, бяха Областният управител на Софийска област г-жа Росица Иванова и Кметът на община Своге инж. Жоро Цветков. Присъстваха още кметът на с.Реброво и с.Батулия г-н Петко Николов, заместник-кметовете на община Своге г-жа Ренета Кръстанова и инж. Юлиян Асенов, секретарят на Общината – г-жа Мая Ташунова, главният счетоводител – г-жа Станислава Боянова, както и много жители и гости на с.Батулия.
Събитието започна с тържествен водосвет, извършен от свещеник Стефан Стойчев от батулийския манастир „Св.Николай Чудотворец”. Отец Стефан се помоли на Господ Бог жителите на с.Батулия и околните села да бъдат отминавани в бъдеще от такива премеждия, като случилото се в нощта на 31 юли миналата година. Молитва бе отправена и за безаварийно ползване на реновираното пътно съоръжение. Отецът поръси със светена вода двете платна на моста и честити на местните жители новата придобивка.
Кметът на община Своге инж. Жоро Цветковизрази своята надежда, че никога повече хората няма да бъдат сполетявани от подобно природно бедствие и пожела на всички да ползват моста със здраве. Той благодари и на фирмата-изпълнител за добре свършената работа, както и на Областния управител Росица Иванова за оказаното съдействие при решаването на този тежък за общината проблем.
Последва изказване накмета Петко Николов, който разказа, че според една приказка, селото е било сполетяно от т.нар. 100-годишна вълна. Т.е. подобно бедствие се случва веднъж на 100 години. Според кмета Николов няма сведения такова нещо да се е случвало дори в последните 500 години, но миналата година тази малка рекичка (Кръстешка),чиято вода в момента почти не се вижда, е станала толкова огромна, че е помела всичко по пътя си. Той благодари на батулийци, че в нощта на бедствието, въпреки проливния дъжд, са излезли и са поставили заграждения от двете страни на срутилия се по средата мост, за да предотвратят пропадането на някоя кола. Г-н Николов пожела на всички това никога повече да не се повтаря.
Г-жа Росица Иванова също поздрави жителите на Батулия и околните села с новата придобивка и изказа своята благодарност към ръководството на Община Своге за успешното приключване на тази нелека задача. Тя пожела на хората не 100-годишна, а 200-годишна вълна да не ги сполетява и никога повече да нямат проблеми от този род. Пожела на всички безпроблемно ползване на моста и да не се случват никакви произшествия, защото мостът е реновиран по всичките правила за безопасно преминаване. На общинското ръководство г-жа Иванова пожела да продължава все така да се грижи за благоустрояването на селата и успешно реализиране на още много нови проекти.

Последва традиционното прерязване на лентата, което бе извършено от г-жа Росица Иванова, инж. Жоро Цветков и представител на фирмата-изпълнител. С този акт мостът бе официално открит.

Фактология относно действията на Община Своге за възстановяване на моста в с. Батулия

 

- В резултат на проливните дъждове от нощта на 31 юли 2014 г. мостът над река Кръстешка в с. Батулия се срутва по средата и е в аварийно състояние. Селата Батулия, Бакьово, Огоя и Ябланица са откъснати от света.
– На 1 август 2014 г. е издадена Заповед №1393 за обявяването на бедствено положение в община Своге, предвид всички поражения, нанесени от бурята навсякъде в общината.
– От сухопътни войски е предоставен временен мост от типа тежък механизиран мост ТММ-3, който да осигури достъпа до откъснатите села.
– Община Своге внася всички необходими документи в Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане (МКВП) към Министерски съвет, с които кандидатства за отпускане на целеви средства за преодоляване последствията от наводнението, тъй като Общината не разполага със собствени финансови средства в необходимия размер за неотложните аварийно-възстановителни работи.
– Съгласно т.18.7 от Приложение №1/Протокол №1 от м. февруари 2015 г. от заседание на МКВП, на Община Своге са отпуснати 566 968.00 лв. за неотложни аварийно-възстановителни дейности на устой на моста в с. Батулия.
– Постановлението на МС за одобрение на отпуснатите средства е с №92/17.04.2015 г.
– Министерство на финансите отпуска средствата с писмо ФО-15/29.04.2015 г.
– Сумата от 566 968.00 лв. постъпва по сметката на Община Своге на 04.05.2015 г.
– Договорът за изпълнение с фирмата-изпълнител е сключен на 04.05.2015 г.
– Ремонтът на моста стартира на 25.05.2015 г., с предвиден срок за изпълнение 125 календарни дни, считано от 26.05.2015 г. и е завършен предсрочно.
– Откриването на моста се състои на 19.09.2015 г.

Източник: www.svoge.bg