Остават броени дни до 13-тото издание на фолклорния фестивал „Шопски наниз“

457 преглеждания

Фестивалът ще бъде открит със спектакъл на Masters of the dance

Остават броени дни до 13-тото издание на международния фолклорен фестивал „Шопски наниз“. Датите, в които Костинброд ще се потопи във фолклорни ритми са 9, 10 и 11 юни.

Фестивалът ще бъде официално открит в 18.30 часа, на 9 юни, със специалното участие на Masters of the dance, на външната сцена на площад „Иван Вазов“.

Ето и цялата програма на тридневното събитие:

Организатори на Международния фолклорен фестивал са Община Костинброд, НЧ „Иван Вазов1947”, НЧ „Св. Св. Кирил и Методий 1890”, и НЧ „Заря 1914“, със специалното съдействие на всички социални центрове на територията на общината.

Цел на фестивала е да популяризира българския фолклор. Да опазва и съхранява фолклорните традиции и обичаи. Да спомага за развитието на любителското фолклорно творчество. Да насърчава изучаването на фолклор от шопската фолклорна област.

В „Шопски наниз“ могат да участват любителски колективи и индивидуални изпълнители, представящи автентичен и обработен танцов, песенен и/или словесен и обреден фолклор. Всички състави, школи и формации от община Костинброд участват във фестивала извън конкурсната програма.

Присъждат се Първа, Втора и Трета награда във всяка категория; Голямата награда на фестивала - Наградата на кмета на община Костинброд; Специална награда - Наградата „Златен наниз” – за най-добро изпълнение от шопската фолклорна област; Специална награда - Награда на журито на фестивала; Специална награда - Награда на Директора на фестивала; Специална награда - Награда „Най-добър чуждестранен състав“. 

Снимка: МФФ „Шопски наниз“ 2022

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук