От 7 февруари започва изплащането на пенсиите и добавките към тях

1478 преглеждания

НОИ онагледява различията между тях и допълнителните плащания

Изплащането на пенсиите и добавките към тях за февруари т.г. ще се извърши в периода между 7 и 21 февруари.

Едновременно с тях ще бъдат извършени и следните допълнителни плащания, които не представляват пенсии или добавки по осигурителното законодателство, но нормативно е установено да се изплащат по реда за изплащане на пенсиите:

- добавка от 60 лв., отпусната с постановление на Министерски съвет, с цел подпомагане на пенсионерите по време на извънредната епидемична обстановка, добила популярност като „ковид добавка“ - тя ще бъде изплатена на всички пенсионери в еднакъв размер;

- разликата между дохода от пенсии през януари 2022 г. и дохода от пенсии от декември 2021 г., с включените в него „ковид добавки“. Тази разлика е изчислена индивидуално за всеки отделен пенсионер, в случай че сумата от месечния размер на пенсията по разпореждане или сбора от пенсиите, преизчислени от 25 декември 2021 г., заедно с добавките и компенсациите, включително и с ковид добавката от 60 лева, се оказва по-малка от сумата от месечния размер на пенсията или сбора от пенсиите преди преизчисляването, заедно с добавките и компенсациите, включително и с изплащаната ковид добавка от 120 лева.

Така изчислената разлика, която се отнася за месеците януари и февруари, ще бъде изплатена заедно с пенсиите за февруари 2022 г. Изплатената обща сума през януари 2022 г. е по-малка от изплатената през декември 2021 г., за около 1 000 000 пенсионери, като за близо 247 хиляди от тях разликата е до 5 лева включително.

Посочените ковид добавки и разлики, които не представляват част от пенсиите, се изплащат по силата на специални разпоредби, без да е необходимо произнасяне с разпореждане на длъжностните лица по пенсиите в териториалните поделения на Националният осигурителен институт (НОИ).

За улеснение на гражданите и с цел ясно разграничаване на пенсиите от другите видове неосигурителни плащания, извършвани от НОИ, институтът предлага нова електронна справка за изплащаните всеки месец суми, вкл. добавки и разлики, несвързани с пенсиите. Тя ще даде възможност всеки пенсионер да се информира за размера и за начина, по който е изчислена индивидуалната му разлика, както и за изплатената всеки месец ковид добавка. Предстои справката да бъде достъпна с персонален идентификационен код (ПИК) на НОИ на сайта на института в раздел „Е-услуги и справки“/ „Справки“/ „По ЕГН и ПИК на НОИ“/ „В услуга на пенсионера“.

 

Пенсионерите, които не разполагат с ПИК на НОИ, могат да поискат справката да им бъде изпратена по пощата или да я получат в приемните на НОИ, а също да заявят получаването ѝ по електронен път, ако притежават квалифициран електронен подпис, с който да се идентифицират.

Изплащането на сумите от пенсии, добавки и разлики чрез пощенските станции ще се извършва съобразно изготвен график, който ще бъде предварително обявен във всяка една от тях. При това на пенсионера ще се предоставя служебен бон, от който ще е видно каква част от изплатената сума е от пенсия, ковид добавка и компенсаторна разлика и между сумата за декември 2021 г. и тази за месеците януари и февруари 2022 г., ако е налична такава.

Източник: НОИ, Снимки: НОИ, pixabay.com

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук