От 9 до 12 май: София засиява с Фестивала на светлините LUNAR

2052 преглеждания

Достъпът до всички произведения ще бъде свободен

Третото издание на Фестивала на светлините LUNAR ще се проведе в София, между 9 и 12 май 2024 г. Арт събитието ще преобрази централната част на града в огромна и сияеща галерия под открито небе, в която български и чуждестранни артисти ще представят вълнуващи 3D мапинг проекции и светлинни инсталации. Организатор и основен артистичен колектив зад проекта е българското студио за визуални ефекти MP-STUDIO, в партньорство с един от най-известните светлинни фестивали в света Festival of Lights International. Събитието ще се реализира с институционалната подкрепа на Бюрото на Европейския парламент в България, Представителството на Европейската комисия в България, Столична община и с финансовата подкрепа на програма „Създаване“ на Национален фонд „Култура“. Достъпът до всички произведения ще бъде свободен.

LUNAR

Над 450 хиляди жители и гости на София посетиха всяко от първите две издания на LUNAR, а повече от 40 артисти от 15 държави създадоха творби, които дадоха нов облик на вечерния град. И тази година, столицата ще се нареди сред едни от най-иновативните градове в света, които представят завладяващо дигитално изкуство по своите улици. Четирите фестивални вечери ще предложат на публиката възможност да се потопи в оживелите сгради, паркове и площади. Със своето впечатляващо изкуство, артистите ще отправят важни послания, като насочат погледа на посетителите към значими теми като тази за опазването на планетата, силата на личния избор, свободата на себеизразяване, технологичното развитие и други.

„Първите две издания на LUNAR бяха огромно предизвикателство за нашия екип, но и ни показаха, че сме на прав път и че има реален шанс мечтата ни да превърнем фестивала в традиция, да се сбъдне. Щастливи сме, че успяхме да дадем сцена на иновативно и качествено светлинно изкуство и сме сигурни, че събитието има възможност да се превърне в едно от най-успешните в Европа. Затова и тази година, заедно с нашите съмишленици, сме подготвили програма, която да бъде незабравима за всички посетители както от страната, така и от чужбина,” сподели Марин Петков, основател на MP-STUDIO и LUNAR и арт директор на Festival of Lights International Productions GmbH.

За да могат младежите в България да получат нови знания в сферата на съвременните аудио-визуални изкуства, по време на събитието отново ще бъдат организирани безплатни обучения за млади таланти. Техен домакин ще бъде хотел Hyatt Regency Sofia, а записването ще бъде отворено през месец март.

Повече информация и всички актуални новини за LUNAR можете да намерите на www.lunarlights.eu и на страниците на фестивала в социалните мрежи: https://www.facebook.com/Lunarlightsfestival и https://www.instagram.com/lunarlights.eu/

LUNAR

LUNAR

LUNAR

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук