Отбелязваме Международния ден на възрастните хора - 1 октомври

890 преглеждания

Тази година е насочен към повишаване информираността за правата на човека

От 28 години на 1 октомври отбелязваме Международни ден на възрастните хора. Празникът е учреден с решение на общото събрание на ООН през 1990 г., като негова цел е да повиши вниманието към проблемите на хората от третата възрасти да бъде отдадена почит към техния принос за обществото.

Общо над 700 милиона души са над 60-годишна възраст в света към този момент, а до 2020 година техният брой ще нарасне до 2 милиарда или над 20 % от световното население. Най-голям е броят на хората в трета възраст в Азия.

Именно демографският фактор е определян от ООН като едно от най-големите предизвикателства за нормалното и устойчиво функциониране на обществата, тъй като застаряването ще повлияе на процесите на развитие, които се наблюдават в днешния 21 век.

Темите на тазгодишния Международен ден на възрастните хора са няколко:

  • Промотиране на правата, залегнали в Декларацията на човешките права и разясняване какво означават те за ежедневието на възрастните;
  • Повишаване на „видимостта“ на хората в трета възраст като участници в обществения живот, които допринасят за удовлетворяването на правата на човека, и то не само тези, които пряко ги засягат
  • Отчитане на напредъка и предизвикателствата, свързани с равноправното зачитане на човешките права и основните свободи;
  • Ангажиране на широка аудитория в световен план и мобилизиране на застъпници на правата на човека във всички сфери на живота.

За да бъде отбелязан деня, у нас се организират редица прояви, свързани с възрастните хора. Една от тях е Денят на отворените врати в НОИ и неговите териториални поделения, където експертите от института ще приемат в изнесени приемни и ще отговарят на въпроси, свързани с придобиване правото на пенсия, актуалните изисквания за пенсиониране в различните категории труд, както и за възможностите за закупуване на недостигащ осигурителен стаж.

По покана на Българската асоциация на пенсионерите омбудсманът Мая Манолова ще присъства на тържественото честване на 1 октомври.

Снимка: ООН
EspressoNews