Отбелязваме Международния ден на здравето

1622 преглеждания

Днес отбелязваме Международния ден на здравето. На тази дата професионален празник имат лекари, медицински сестри, фармацевти и всички, които работят в областта на здравеопазването. 7 април е обявен за Ден на здравето през 1948 г., с основаването на Световната здравна организация. С Разпореждане 32 на Министерския съвет от 6 февруари 1964 г., 7 април се чества и като  Ден на здравния работник в България.

Всяка година мотото на международния ден на здравето е различно и акцентира върху приоритетна тема, с която е ангажиран. Темата на кампанията през 2017 г. е “Депресия: нека да поговорим”.

Проучвания показват, че над 300 милиона души по света страдат от депресия. Това психическо заболяване вече е причина номер едно за дълготрайно увреждане на здравето и загуба на трудоспособност. За малко повече от десет години обхватът на депресията е нараснал с повече от 18%. Равносметката е направена от Световната здравна организация седмица преди да обяви началото на кампанията си.

Новата кампания на Световната здравна организация е насочена и към здравните власти, с призива да положат повече усилия към психичното здраве на хората. Посланието “Да поговорим” пък е отправено към всички страдащи, за които първата стъпка към лечението и подобряването може да бъде свързано с това, те да споделят за състоянието си с близък или със специалист.

Международният ден на здравето е глобална инициатива, която приканва всички - от световните лидери до хората във всички страни, да се фокусират върху едно здравно предизвикателство със световна значимост. Акцентирайки върху новопоявяващите се здравни проблеми, Международният ден на здравето дава възможност да се започнат колективни действия за опазване здравето на хората и тяхното благоденствие.

EspressoNews