Отбелязваме Международния ден на учителя

636 преглеждания

По инициатива на ЮНЕСКО от 1994 г. Международният ден на учителя се чества на 5 октомври

Днес е международния ден на учителя.  Датата се отбелязва в над 100 страни, сред които и България. 

Денят на учителите влиза в световния календар по препоръка на ЮНЕСКО. Идеята за това идва от състоялата се през 1966 г. в Париж Специална междуправителствена конференция за статута на учителите, в резултат на която е подписан документът "Препоръки, касаещи статуса на учителя”.

По инициатива на ЮНЕСКО от 1994 г. Международният ден на учителя се чества на 5 октомври. По повод 40-годишнината от приемането на препоръките, ЮНЕСКО предприема инициативата да наложи датата като международен ден на учителя и това става факт през 1994 г., когато Световният ден се отбелязва за първи път.

По повод Световния ден на учителя президентът Румен Радев отправи поздрав от официалната си страница във фейсбук.

„От векове българският учител е стожер на националната ни просвета и култура и със своята отдаденост изгражда и възпитава бъдещите граждани. България ще бъде просперираща и модерна държава, когато образованието се превърне в национален стратегически приоритет, в чийто център стои професионализмът и достойнството на българския учител.

В Международния ден на учителя нека си спомним, че демократично общество се гради от образовани хора и не забравяме, че от качеството на образованието и условията за работа на нашите учители зависи как ще изглежда България в утрешния ден.

Честит празник!“

Снимка: freepik.com

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук