Откриха на паметник на геройски загиналите за свободата на България в с. Заноге

705 преглеждания

Да почетат паметта на своите другари дойдоха ветерани от Втората световна война

С тържествена церемония, на 4 юни, в с. Заноге, община Своге, бе открит паметник на геройски загиналите воини на селото, за свободата на България взели участие в Балканската, Първата и Втората световна война. Паметникът е изграден със съдействието на кмета на oбщина Своге - Емил Иванов, Министерство на отбраната, родолюбци и жители на с. Заноге. На него са изписани имената на 39 загинали през войните - 9 през Балканската, 25 - през Първата и 5 - през Втората световна война.

Негов автор е скулптура Венцислав Богоев. От името на Емил Иванов, паметникът бе открит от заместник-кмета Илия Богданов и от Иво Антонов - директор на дирекция „Социална политика“ в Министерство на отбраната.

За да почетат паметта на загиналите жители и да отдадат чест, гости на церемонията бяха ген.о.з. Стефан Стефанов от СОСЗР, Министерство на отбраната, Петър Велчев - председател на СВВП, клуб 199 на СОСЗР, както и ветерани от Втората Световна война, сред които 99-годишният полковник от запаса Николай Георгиев (Шмайзера), 97-годишният Васил Стунджев и 93-годишният Любен Ризов.

Тържеството уважиха десетки житли на Заноге и потомци на загиналите, както и част от Десети ученически гвардейски отряд в Своге.

Източник и снимки: Община Своге

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук