Откриха обновеното Второ ОУ "Васил Левски" в Костинброд

352 преглеждания

На 22 март 2023 година напълно реновираната сграда на Второ ОУ „Васил Левски” в кв. Шияковци, се откри официално

На 22 март 2023 година напълно реновираната сграда на Второ ОУ „Васил Левски” в кв. Шияковци, се откри официално.
 
Директорът на Второ ОУ „Васил Левски“, г-жа Красимира Манова, заедно с кмета на община Костинброд г-н Трайко Младенов, председателят на Общински съвет, д-р Атанас Тенев, представители на Фонд „Енергийна ефективност и възобновяеми източници“, сред които г-жа Галя Василева- Изпълнителен директор,г-жа Росица Иванова – началник на Регионално управление на образованието - София регион, откриха реновираната сграда на Второ ОУ „Васил Левски” в кв. Шияковци.
 
На събитието присъстваха и г-н Александър Ненов, инж. Габриела Георгиева и инж. Теодора Гогова- зам.-кметове на община Костинброд, представители на Синдикат на българските учители, общински съветници г-жа Даниела Станкова, г-жа Камелия Велкова, г-жа Анелия Велева, г-н Димитър Григоров, представители на фирмата – изпълнител „НСК СОФИЯ“ ЕООД, директори на училища, детски градини и социални центрове, и родители на ученици от Второ ОУ „Васил Левски.
 
Община Костинброд изпълни проект за енергийна ефективност на сградата на Второ ОУ „Васил Левски“ кв. Шияковци, гр. Костинброд.
 
С изпълнение на дейностите по проекта се даде нов облик и модерна визия на училището, осигуриха се комфортни условия за учене, занимания и игри на учениците. Подобрени са условията на труд за преподавателите и служителите. Общината инвестира и в нова ограда, спортна площадка, нова чешма и алеи, водещи до външно обновения физкултурен салон.
 
За малко повече от 6 месеца, училището има новоизграден покрив, изолация, ново отопление, новоизградени и обособени санитарни възли, нова канцелария за учителите и архив на училището.
 
Възпитаниците на училището представиха блестяща програма с песни и български народни танци. Всички получиха поздрави и аплодисменти. Талантливите деца, които са и от местното Читалище „Заря-1914“ с ръководител Екатерина Михайлова поздравиха гостите и изпълниха стихове и песни, посветени на своето любимо училище и Апостола на Свободата и патрон на тяхното училище – Васил Левски.
 
Отец Крум отслужи водосвет за здраве и благополучие, а след програмата от децата, г-жа Красимира Манова – директор на Второ ОУ ”Васил Левски” поздрави всички присъстващи, като заяви, че е горда да е директор именно на това училище с толкова прекрасни деца и преподаватели. Директорката благодари на кмета на община Костинброд и на Фонд „Енергийна ефективност и възобновяеми източници“ за реализирания проект, благодарение на който сградата на училището от остаряла, опасна и неугледна се е превърнала в образец на едно бутиково училище, каквато е и сградата на начален етап в кв. Маслово.
 
Директорката се похвали, че през последните 5 години децата, учащи във Второ ОУ са се увеличили с 50%. И това се дължи на обновените сгради, уюта и топлината в учебната среда, квалифицираните учители и приза "Иновативно училище".
 
Г-жа Манова даде думата на кмета на община Костинброд.
Г-н Младенов заяви: „Приоритетно за община Костинброд е да се продължи обновяването и модернизирането на общинската образователна инфраструктура. Благодаря на фонда за енергийна ефективност и възобновяеми източници, че през годините се показаха като надежден и коректен партньор на българските общини и заедно с общинска администрация постигнахме много. Но няма да спрем до тук! Асфалтирахме и улицата пред училището, изготвихме проект за нов физкултурен салон на училището и ще се борим за финансирането му! И всичко това е за нашите деца! За нашето бъдеще! За община Костинброд!“
 
Г-н Младенов връчи на директорката г-жа Манова ключове на чисто нов автобус за нуждите на училището. Чисто новият училищен автобус е предоставен на община Костинброд от Министерството на образованието и науката от само 26 автобуса за цяла България.
 
Кметът връчи и удостоверение за добро изпълнение на фирмата-изпълнител и пожела още съвместни успешни проекти.
 
Г-жа Росица Иванова приветства всички и с голяма гордост, заяви че това училище има бъдеще и то е точно с тези преподаватели и училищно ръководство. Началникът на РУО - София регион посочи община Костинброд, като пример в образованието в Софийска област и пожела на директора на Второ ОУ много постижения, здраве и радост.
 
Г-жа Галя Василева – изпълнителен директор на ФЕЕВИ заяви, че работата с община Костинброд е удоволствие. Силният и можещ екип постига добри резултати в работата си.
 
След като се преряза официално лентата, всички гости разгледаха обновената сграда.
 
"През последните години фокусът на ръководството на Община Костинброд е насочен в проекти в образователната сфера. Общината следва политиката, свързана с инвестициите в образователната инфраструктура с идеята, че в дългосрочен план добрата материална база ще подобри качеството на образование и следователно на живот. За по-малко от 10 години се реализираха енергийна ефективност в СУ “Д-р Петър Берон”, Първо ОУ „Васил Левски“-начален етап, ДГ ”Пролет”, ОУ ”Отец Паисий”, с. Петърч. През 2019 се завърши проект “Подобряване качеството на образователната среда и инфраструктура в ПГВМСС “Св. Георги Победоносец”, откри се изцяло ремонтираната начална сграда на Второ ОУ “Васил Левски”, кв. Маслово. През 2021 година се реализира цялостна реконструкция в СУ-Д-р Петър Берон“. Изградени бяха нови спортни игрища, реализира се ремонт на скатния покрив и се изгради нова ограда на най-голямото училище в община Костинброд, а в момента усилено тече ремонт на сградата в прогимназиален етап на Първо ОУ „Васил Левски“. Въпреки всички трудности през предходните години, КОВИД пандемията, войната, политическата и икономическа криза, ръководството на община Костинброд не пести и няма да пести сили и енергия в името на бъдещото на нашите деца!", споделят от ръководството.
 

Източник и снимки: Община Костинброд

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук