Откриха паметник на загиналите воини в село Джурево

1302 преглеждания

Имената на 36 воини са изписани на монумента

Паметник на загиналите във войните в село Дружево бе открит на 8-ми юни с военно-църковен ритуал. На монумента са изписани имената на 36 воини, сражавали се за обединението и интересите на България през двете Балкански, както и през Първата и Втората световна войни. Средствата за изграждането на паметника са осигурени от програмата на Националния комитет за отбелязване на 100 години от Първата световна война.

Със заповед на вицепремиера и министър на отбраната за активно участие в изграждането на паметника с юбилеен медал „100 години Първа световна война“ бяха удостоени старшина Валери Савов от Коменданството на МО и редник от запаса Венцислав Василев. Отличията бяха връчени от командира на Силите за специални операции бригаден генерал Явор Матеев.

На паметника е изписано и името на подофицер Владин Ангелов Георгиоев, загинал през Втората световна война и погребан в костницата край Ниш, Република Сърбия. Негов родственик е старшина Савов. От името на министъра участниците в тържеството и местните жители бяха поздравени от директора на дирекция „Социална политика и политика по военно-патриотично възпитание“ Иво Антонов.

За принос в изграждане на паметника с „Почетна значка на МО“ – втора степен, бяха наградени заместник-областният управител на област София Николай Борисов и заместник-кметът на Община Своге Илия Богданов. Със същата значка – трета степен, бе наградена Николина Цветкова, кметски наместник на село Дружево. Тя благодари на Министерството на отбраната за финансирането и цялостната подкрепа при издигането на паметника и предоставеното 100-мм противотанково оръдие МТ-12, на Общината за определянето на мястото и на старшина Валери Савов за идеята и положените усилия.

В ритуала участваха гвардейци и формация „Армейска песен“ начело с командира на НГЧ полковник Кънчо Иванов. Освещаването на паметника извърши свещеникът от Врачанската епархия и редник от запаса Красимир Стефанов.

Специално за родолюбивото начинание бяха дошли и полковник от запаса Манол Тенчев – началник на отдел „Военни паметници и военно-патриотично възпитание” в дирекция „Социална политика и политика по военно-патриотичното възпитание” в МО, служителите в отдела Радослав Симеонов и Кристина Алексова, представители на Общинската администрация, председателят на Сдружението на жените военнослужещи полковник Невяна Митева, председателят на Столичната организация на СОСЗР бригаден генерал от запаса Стефан Стефанов, председателят на Общинската организация на СОСЗР в Своге Цветан Ангелов, членовете на Ловно-рибарската дружинка в селото, членове на Съюза на ветераните от войните на България и др.

Венци и цветя бяха положени от името на министъра на отбраната, командира на Силите за специални операции, кмета на Община Своге, Ловно-рибарската дружинка, СОСЗР и от всички, които бяха дошли на паметния ритуал.

Източник: Община Своге