Петя Долапчиева: „Всяко дете трябва да има своето място в обществото“

1254 преглеждания

Във Враца се проведе областен форум за ориентиране и консултиране на учениците със специални образователни потребности

„Всяко дете има своя талант, специфичност и дарба. Важното е институциите да подкрепяме и да помагаме на тези деца, за да намерят своето място в обществото“. Това каза заместник-кметът Петя Долапчиева в приветствието си към участниците в Областния форум за ориентиране и консултиране на учениците със специални образователни потребности от различните етапи на училищното образование „И АЗ МОГА СЪЩО“.

Дискусията се организира от Регионалното управление на образованието /РУО/ във Враца и Центъра за подкрепа за личностно развитие „Център за работа с деца“ /ЦПРЛ/, и бе открита от началника на образователната институция Галина Евденова. „Значимостта на кариерното консултиране е важна предпоставка за развитието на младите хора. Чрез съвместната работа между всички институции ще успеем да начертаем най-доброто бъдеще за учениците със специални образователни потребности“, каза в приветствието си Евденова.

Участниците във форума бяха поздравени, с изпълнение на народна песен, от седмокласничката Милена Петрова от Роман, която е със специални образователни потребности.

Работната среща премина в два панела, като темата на първата част бе: „Успехите и предизвикателствата пред кариерното ориентиране на учениците със специални образователни потребности“. В него бяха разисквани възможностите за кариерно ориентиране, представени от експерти и педагози от Центъра за кариерно ориентиране при ЦПЛР, от Начално училище „Иван Вазов“, и от училищата  „Н. Й. Вапцаров”, село Селановци и „Христо Ботев“, село Баница.

В рамките на втората част бяха споделени добри практики и възможности за кариерно ориентиране на ученици със специални образователни потребности. В обсъждането се включиха с презентации представители на СУ „Васил Левски”, град Роман, ПГ „Димитраки Хаджитошин”, ЦСОП „Д-р Петър Берон”, ПГТР, както и филиал „Проф. д-р Иван Митев“ към Медицински университет-София, чийто представител - доц. Ивета Михайлова изнесе лекция за специалността „Трудотерапия“, като привлекателна възможност за професионално развитие на лица със специални образователни потребности.

На Областния форум присъстваха още Маргарита Ангелова, директор на „Бюро по труда“ -  Враца, Йордан Йосифов от Асоциация „Родител“, представители на Търговско-промишлената палата, на неправителствени организации, преподаватели, студенти и ученици.

EspressoNews