Повече семейства с деца до 14 г. ще имат право на помощ от държавата заради COVID карантина при дистанционно обучение

556 преглеждания

За изплащането на помощта през 2021 г. са предвидени 73 млн. лева

Семейства с деца до 14 години, които се обучават дистанционно в училище или детско заведение, също ще могат да получат целева помощ от държавата заради въведените ограничителни мерки срещу COVID-19. Това предвиждат промени в Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане, които бяха одобрени от правителството, съобщават от МТСП.

До момента помощта се отпускаше в случай, че децата се обучават синхронно от разстояние в електронна среда или не посещават детски ясли и градини, както и предучилищни групи поради въведена карантина заради коронавируса. Приетите изменения ще разширят кръга на родителите, които ще имат право да получат такава помощ от държавата. Сред правоимащите се включват всички семейства с деца до 14 години, които учат дистанционно, независимо дали това се случва в електронна среда.

За да може подкрепата да стигне до повече семейства, се повишава и доходната граница за достъп до помощта. В момента тя е 610 лв. С приетите от правителството промени доходната граница ще е равна до 150% от минималната работна заплата на член от семейството или 915 лева. Друго облекчение е, че определянето на средномесечния доход на член от семейството ще се изчислява въз основа на реализирания доход в месеца, за който са въведени ограниченията срещу COVID-19.

Заявление-декларациите за помощта ще се подават в дирекциите „Социално подпомагане“ по настоящ адрес. Това може да стане по електронен път и по пощата. За семейства с едно дете до 14 години помощта ще е равна на минималната заплата за страната, която през 2020 г. е 610 лв. За семейства с две и повече деца нейният размер ще е 150% от минималната заплата - 915 лв. през настоящата година. За изплащането на помощта през 2021 г. са предвидени 73 млн. лева.

Източни: МТСП, Снимка: pixabay.com

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук