Политиката на Васил Божков - желание за реализация или спасение от закона?

673 преглеждания

Коментар на Тавита Мамихин, ученичка в 119 СУ „Акад. Михаил Арнаудов“ гр. София

Макар и не всички хора да са запознати с личността на Васил Божков, с неговите действия и бъдещи активности, той все пак е достигнал до заемането на високи позиции в йерархичната пирамида на обществото. Но все пак Божков е фигура, позната на обществото, без значение дали човек е запален комарджия със силно изявена адикция към билетчетата от лотария, или пък някой върл фен на новинарските емисии, следящ изкъсо всичко, което се случва на територията на любимата ни страна само за да може да изцъка недоволно, да свъси вежди и да каже уверено: „Е, съсипаха я тая държава!“, щом види епичен фал на някой депутат, полицай и т.н. Интересен народ сме българите - до вчера Божков търсеше къде да се скрие от закона, който е по петите му, а днес - след редица неща, които той изрече, защото е наясно, че точно това иска да чуе обществото - ние гласуваме за него и му даваме шанс. Но шанс за какво? Опциите са две: или създаване на имунитет от предполагаемите му обвинения, или за подобряване на ситуацията, налегнала родината ни.

Божков - подсъдим бизнесмен, обърнал се с надежда към чуждите страни, опитвайки се да се отърве от миналото си. Твърди се, че е най-богатият българин, а и образованието също така не му е чуждо. През изминалата година се наслушахме на обвиненията, отправени към Васил Божков от любимеца на България Иван Гешев и редица други влиятелни личности. Въпросите, които неговата личност поражда, са много: Какво го е подтикнало да започне да се занимава с политика след всички тези обвинения? Дали просто не е преминал през личностен катарзис, който цялостно е изменил неговият светоглед и е пробудил нови цели у него? А може би е поради необходимост от развиване в различни сфери - все пак участието в политиката е негово право, подсигурено от закона, и на същия този принцип няма и правило, което да спре неговото развиване в тази област на този етап.

Близо 3% от избирателния вот е спечелен от партията на Васил Божков БНО (по данни от ЦИК), като процентът сам по себе си се приравнява към 94 515 души. Други сведения показват, че мнозинството, което е дало гласа си за БНО, е между осемнайсет до трийсет и шест годишна възраст. В чужбина партията покачва спечеления процент на 5,30% (данни от ЦИК). Как доверието на тези хора е спечелено, въпреки отзвука от обвиненията на Божков през изминалата 2020 г.? Макар че не мина толкова много време от тогавашния хаос, който бе настанал както в медийния, така и в спортния свят, т.е. фалирането на футболния отбор „Левски“. Дали предизборните обещания, дадени от БНО, са били достатъчни, за да накарат част от българите да забравят миналото и да погледнат към Божков с нови очи, изпълнени с надежда и желание тези негови думи да се превърнат в реалност? Силно вероятно, но все пак всички сме чували поговорката „Вълкът козината си мени, ала нрава - никога“, то тогава какво подтикна българите да гласуват за него? Дали не е било на принципа „Няма значение коя партия е, стига да не е ГЕРБ...“, който бе значително актуален на парламентарните избори тази година, противно на което лавровият венец отново се озова на главите на представителите на същата тази партия.

Все въпроси, чиито отговори трудно биха били намерени - още повече с ясното съзнание за българския манталитет и за това, че логика в действията ни като народ трудно може да бъде открита и разбрана. Разбира се, това е стереотипно твърдение, но пък погледнато отгоре имам чувството, че реалността наистина е такава. Въпреки това мисълта, че липсва основателна причина за тези 94 515 гласа, също е възможна, но се доближава до мотива за произволното гласуване, при все това процентът на ГЕРБ да не бъде толкова висок. И нека се върнем към личността на Божков. Мнението тук е едно - той е истински интересна личност, пробуждаща загадъчност и до известна степен гняв. Ала защо гняв?

Все пак никой не обича да бъде лъган, манипулиран или пък просто да му се взимат парите. Макар и вписани в графа „Предполагаеми“ неговите деяния представят моралната деградация на човек, доближил се максимално да материалното богатство, лишавайки съзнанието си от възможността да разграничава правилното от неправилното. И какво всъщност е стимулирало Божков да стане част от политиката, за която има различни спекулации: че е мръсна работа; че е корумпирана; че те лишава от ценностна система и редица подобни, кое от кое по-лошо. Въпреки обещанията, които той дава по пътя на своето партийно участие; въпреки надеждите за настъпването на по-добро бъдеще - ако влезе в парламента - които той загатва, Васил Божков вероятно е взел повече, отколкото е дал.

Ако обвиненията към него се окажат достоверни, то тогава шансът той търси закрила в лицето на участието си в политиката, се покачва, а това от своя страна води до нуждата от създаване на имунитет от закона. Васил Божков е феноменът на XXI в. в българската политика - без значение какво е неговото минало, той бе допуснат до партийно участие и това е показател за въплъщението на политиката като спасение от последствията на неговите действия.

Трудно би се стигнало до точната причина за навлизането на Божков в политиката. Въпреки това възможността да се разсъждава по въпроса с помощта на критическо мислене и стигането до това, което е най-достоверно за всеки отделен индивид, е най-подходящото разплитане на този възел. И така ще се гадае до следващия път, в който информация за деянията на Божков излезе наяве и той бива стабилно оплют само за да може не след дълго българският гражданин отново да даде гласа си за него, забравяйки всичко.

Материалът е изготвен от Тавита Мамихин, ученичка в 119 СУ „Акад. Михаил Арнаудов“ гр. София, за ученическия конкурс „Работилница за репортери 2021 - Поглед към доброто“

„Работилница за репортери 2021 - Поглед към доброто“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел 

Партньори на конкурса са: Idea Advertising & PR,  TBI InfoКатедра „Медии и обществени комуникации“ - УНСС

Медийни партньори на конкурса са: 

NOVAБНТ, Bulgaria ON AIRБНР, Дарик радио, Радио FM+, uspelite.bg, noviteroditeli.bgTeen Station

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук