Последно поколение томограф заработи за пациентите на МБАЛ Своге

2587 преглеждания

Покупката на скенера е финансирана от местната администрация

Нов кабинет за компютърна томография бе открит в многопрофилната болница за активно лечение в Своге. Церемонията започна с водосвет, отслужен от отец Любомир Пешев. Д-р Любица Томчева – управител на МБАЛ „Своге”, подчерта в приветствието си, че това е празник за Своге, защото такава скъпа апаратура от най-съвременен клас придава съвсем друг облик на болницата и дава дългосрочна перспектива за диагностициране и лечение на пациентите.

„Този празник нямаше да бъде възможен без активната помощ от страна на Община Своге и искам да изкажа най-искрени благодарности на кмета г-н Емил Иванов, който съвсем далновидно и правилно прецени, че за болницата и пациентите ще бъде изключително добре да притежаваме такъв апарат. Помощта, която Общината отпусна е безпрецедентна“ – подчерта още управителят на лечебното заведение и допълни, че кметът на Своге подхожда с разбиране към проблемите на болницата и те биват решавани по най-добрия начин.

За закупуването на скенера и ремонта на помещението Община Своге е отпуснала 350 хил. лв., с които са финансирани и изграждането на соларната система и новия котел за отопление с пелети.

Д-р Томчева благодари на финансовия отдел и на местния Общински съвет ,който гласува тази сума, а също и на специалистите от общинската администрация, помогнали за провеждането на обществената поръчка. Специални благодарност бяха поднесени към екипа на „Сименс”, който достави новата техника и изготви необходимите документи за получаване на лицензия.

Кметът  на общината Емил Иванов поздрави колектива на лечебното заведение и благодари на всички, помогнали в болницата да има подобна модерна апаратура.  „Смятам, че за нашия малък град това е голяма придобивка” – изтъкна той с пожелание за успешна работа.

Д-р Александър Златанов – директор на РЗИ- София област, сподели в приветствието си, че вижда много добър синхрон между  Общината, Общинския съвет и ръководството на болницата. „Там, където го няма модерното мислене и реалистичната визия за развитие на болницата и липсата на подкрепа от Общината, нещата вървят много трудно. Тук и двете неща са в синхрон и затова ще се случват хубави неща. Болницата ми харесва, развива се по един модерен начин и този колектив трябва да се запази и развива.“  

Поздравление поднесе и председателят на ОбС-Своге Красимир Петков.

Сред гостите на радостното събитие бяха и още Нина Копринджийска – заместник-кмет на община Своге, инж. Даниела Дакова – секретар на Община Своге, акад. Иван Миланов – директор на УМБАЛНП „СВ. Наум“ и почетен гражданин на община Своге, директорът на  отдел „Здравеопазване” на „Сименс” за Балканите  Тодор Воденичаров и инж. Валерия Белова от екипа на „Сименс”, Георги Панов – шеф на фирмата „Соломед”, доставила скенера, и др.

Болницата в Своге е втората в България, която притежава апарат, произведен през 2018 година, съдържащ последните достижения на науката в техническо отношение и софтуер. Томографът позволява за секунди образът от изследването да се появи на екрана, което е предпоставка за бърза и качествена диагностика. Облъчването на пациента е в пъти по-малко в сравнение с по-старите модели. Изследванията ще се извършват по всяко време на денонощието от двама лаборанти и разчитането на снимките ще става дистанционно от рентгенолозите д-р Димов и д-р Трифонов.

Цвета Порязова

Източник: Община Своге