Почетоха паметта на военния пилот Лазар Анастасов

603 преглеждания

За поредна година се проведе велопоход до паметника на пилота край село Губислав

На 19 юни бе почетена паметта на летец-курсант Лазар Анастасов. През далечната 1964-та година, със своя МИГ-15, Лазар навлиза в буреносни облаци и се разбива на билото между селата Дружево и Губислав в местността „Равно буче“.

Традиционно всяка година Велоклуб „Велокрация“ организира велопоход до тази местност около датата на гибелта на Лазар и отдава почит пред паметника му. Тази година на възпоменателната церемония присъстваха братът на Лазар - Анастас Анастасов (82 г.) и внукът му Иван.

Възпоменателната церемония уважиха и Иво Антонов - Директор на дирекция „Социална политика и политики по военно-патриотичното възпитание“ в Министерството на отбраната, Радослав Симонов - главен експерт в отдел „Военни паметници“ в МО, старшина Валери Савов от Комендантство в МО и жител на с. Дружево, Пламен Григоров - кметски наместник на с. Губислав, който е и неизменна част от инициативата по поддържането на паметника на Лазар, както и жители на община Своге.

На възпоменателната церемония бяха поставени венци и цветя от семейството на Лазар, от Велоклуб „Велокрация“, от граждани на община Своге и от Министерство на отбраната.

Представителите на МО подариха на братът на пилота - Анастас, книгата на акад. Георги Марков „Голямата война“, която специално издание и не се продава свободно.

Председателят на велоклуб „Велокрация“ - Цветан Такев бе удостоен с почетен знак на Министерството на отбраната от лимитирана серия. Цветан получи и Благодарствено писмо от семейството на Лазар, което е адресирано към всички, които пазят паметта на Лазар жива.

Източник и снимки: велоклуб „Велокрация”

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук