Почитаме Успение Богородично

941 преглеждания

Голяма Богородица е един от трите най-големи празници, посветени на Божията майка

Християнският свят почита днес празника Успение Богородично.

Голяма Богородица е един от трите най-големи празници, посветени на смъртта на Божията майка, която била толкова лека и блажена, че приличала на заспиване. От там и името на празника - Успение Богородично.

Светото писание гласи, че на този ден, на 64-годишна възраст, Пресвета Богородица напуска земния живот и отива при сина си. За да се простят с нея, се събрали и всички апостоли.

Божията майка била възвестена от архангел Гавриил, че Бог желае да я вземе в Царството Си, три дни преди нейната смърт.  Нейното последно желание било да види заедно светите апостоли.

Те се пренасят пред вратите на дома й в Йерусалим по чуден начин, а три дни след това Иисус Христос в небесна слава, обкръжен от ликове на ангели и светци, слиза от небето за душата на Света Богородица.

Божията майка е погребана в пещера край Гетсимания, чийто вход е затворен с камък. Когато няколко дни по-късно го отварят, за да се поклони пред Светицата и закъснелият Апостол Тома, намират само плащеницата й.

Ставайки от трапезата, апостолите чуват ангелско пеене и виждат в облаците Пречистата Божия майка, обкръжена от ангели, която им казва: "Радвайте се, защото съм с вас през всичките дни."

Християнските традиции повеляват на днешния празник да бъде отслужена тържествена литургия в църквата.

Имен ден празнуват всички с имената Мара, Мария, Марийка, Мари, Марин, Мариян, Марияна, Мариана, Мариан, Маша, Мика, Мира, Мариета, Мариела, Марио, Преслав и Преслава.

Екипът на EspressoNews честити празника на всички празнуващи и им пожелава здраве и благоденствие.

Снимка: Интернет

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук