Почитаме паметта на светите апостоли Петър и Павел

871 преглеждания

Почитаме паметта на светите апостоли Петър и Павел

На 29-ти юни, Православната Църква чества едновременно паметта на двама светии и апостоли Петър и Павел. Общият празник напомня за общата силна вяра на двамата апостоли и за това, че и двамата страдали, заради Христа. Животът, делото и мъченическата им смърт се отбелязват едновременно от всички християни, а заедното им честване е защото се приема, че са положили най-много усилия за създаването на християнската църква.

Свети апостол Петър бил от гр. Капернаум, който се намирал на брега на Галилейското езеро. Прехранвал се като беден рибар. Еврейското му име било Симон, а името Петър, му дал Самият Иисус Христос. Ревностен във вярата, когато Христос запитал за кого Го мислят човеците, Симон отговорил, че Той е Син на Живия Бог. Тогава Христос Му казал, че на тази вяра ще основе Църквата Си. И го нарекъл Петър, което в превод от гръцки език означава "камък".

Свети апостол Петър бил сред любимите ученици на Спасителя. Петър Го следвал неотлъчно до деня на Възнесението Му. Преди залавянето на Спасителя Петър се отрекъл от Христа по време на съда, но и искрено се разкаял за тази си постъпка.

След Възнесението на Иисус и слизането на Светия Дух ап. Петър проповядвал и вършил много чудеса и изцерения в Палестина, Мала Азия, Гърция и други страни. Отишъл в Рим при гонението на Нерон и бил осъден на разпъване. От смирение, по негово желание бил разпнат с главата надолу в 67 година. Това е същата година, в която и ап. Павел намерил мъченическата си смърт.
Свети апостол Павел бил с кръщелното име Савел и първоначално не бил от кръга на Христовите ученици. Роден в Мала Азия, той бил фарисей и в духа на консервативния юдеизъм участвал в гоненията срещу християните и в убийството на свети първомъченик Стефан.

Обръщането му към Христос станало ненадейно, в резултат на необикновено видение. За него се разказва в книгата Деяния на светите апостоли. На път за Дамаск Савел видял необикновена светлина и чул Божия глас от небето: "Савле, Савле, защо ме гониш? ... Аз съм Иисус, когото ти гониш". Това събитие било повратно в живота му. Тогава той се обърнал към христовата вяра, покръстил се и станал най-ревностният разпространител на християнската вяра. Проповядвал в Антиохия, Киликия, Кипър, Галатея, Ефес, Атина, Македония, Коринт, Испания и затова е наречен "апостол на езичниците".

Около 67-а година Павел бил окован и изпратен в Рим на съд. Загинал мъченически в 67 година, заедно със свети апостол Петър. Смъртта му съпровождали множество чудеса. Преданието разказва, че вече отрязаната глава на светеца продължавала да слави Господа, а там, където тя паднала, избликнали три извора (на мястото на днешния манастир "Три фонтана" край Рим).

Днес празнуват Петър, Петрана, Петя, Павел, Павлин, Павлина, Пoлина, Пенка, Пенчо, Камен.

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук