Правителството отпуска близо 2 млрд. лева за социални и икономически мерки в борбата с COVID-19

881 преглеждания

Това обяви премиерът Бойко Борисов

Правителството отпуска 1 млрд. 163 млн. за социални мерки за борба с кризата, възникнала зарди пандемията от COVID-19. Още 731 милиона ще бъдат заделени за нови икономически мерки. Всички те бяха представени от премиера Бойко Борисов на пресконференция в Министерския съвет след заседание на Коалиционния съвет.

Социалните мерки са:

- Увеличаване с 30% на разходите за персонал на органи и администрации, които са натоварени с дейности по овладяване на пандемията и последствията от нея. В това число - за служители на първа линия - увеличаване на ставката за нощен труд, както и допълнителни разходи за извънреден труд в размер на 92 млн. лв. Средствата са предвидени за структури от министерствата на здравеопазване, на труда и социалната политика, на вътрешните работи, НЗОК, НОИ, РЗИ, социални работници. Мярката влиза в сила от 1 август. 

- Увеличаване на стандартите по делегираните от държавата дейности, сичтано от 1 август, за училищното и детското здравеопазване до достигане на заплащането до определените стандарти в Колективния трудов договор, както и на стандартите за домовете за възрастни, за хора с увреждания, за резидентни услуги, дневни центрове за деца, щентрове за нстаняване от семеен тип и др. - общо 24.6 млн. лв.;

- Еднократна добавка към пенсиите за три месеца подред - по 50 лв. на всеки пенсионер. За целта са отделени 318,1 млн. лв. Ако пандемията продължи, след изтичането на тези три месеца, мярката отново ще бъде обсъждана, уточни премиерът.

- Увеличаване на средствата за субсидии на лечебнте заведения - търговски дружества, по Наредба 3 за медицинските дейности извън обхвата на задължителното здравно осигуряване, субсидирани от Министерството на здравеопазването, зяа пациенти с инфекциозни болести, туберкулоза, с неспецифични белодробни заболявания, с психични заболявания и за болници в отдалечени и труднодостъпни райони. Средствата се отпускат, считано от 1 август, и са в общ размер от 17.3 млн. лв.

- Увеличаване на стойността на здравно-осигурителните плащания за медицинска и дентална помощ с 10%. Мярката е на стойност 126,3 млн. лв. "Ще предложим на договарящите се по Националния рамков договор страни тези пари да бъдат използвани за разходи за медицински персонал за достигане на минималните нива по Колективния трудов договор", поясни Борисов.

- Допълнителни средства по бюджета на МТСП - 122 млн. лв. за допълнителни средства за личните асистенти;

- Увеличаване на минималния размер на дневното обезщетение за безработица - от 9 на 12 лева. Мярката влиза в сила от 1 октомври.

- Удължаване срока на изплащане на обезщетенията за безработица с още три месеца;

- Осигуряване на нетно възнаграждение в размер на 1000 лв. за медиците на първа линия. За целта са заделени 67 млн. лв. до края на 2020 г.

- 1.8 млрд. лв. от вече наличните дава Министерството на икономиката за помощ на бизнеса. 9.5 милиона лева се предоставят на МИ за насърчаване на чуждестранните инвестиции у нас.

- Допълнителни средства се отпускат към бюджетите на почти всички министерства.

Източник: NOVA, Снимка: freepik.com

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук