Празнуваме Илинден

552 преглеждания

Според народните представи Свети Илия е господар на летните небесни стихии и градушката

На 20 юли Българската православна църква почита паметта на Свети пророк Илия. Църковният празник е наречен от народа Илинден. Свети Илия се тачи от всички християни като най-големия библейски пророк и заедно с Моисей - като един от двамата най-велики старозаветни мъже.

Илия е живял по времето на израилския цар Ахав. Родил се е в град Тезвия. Името му означава „крепост Господня”. Израилските царе се покланяли на идоли и живеели нечестиво. От всички най-недостойни били Ахав и жена му. Илия отишъл при нечестивия цар и му предрекъл поради греховете суша, която продължила три години и шест месеца. Тогава Илия събрал народа, жреците и пророците на Ваал в планината Кармил. Помолил се на истинския Бог и огън паднал от небето и запалил жертвеника.

Житието на пророка представя как при смъртта му огнена колесница с огнени коне го отнесла с вихър на небето. Същия образ рисува и иконографията - Свети Илия е в позлатена небесна колесница, теглена от четири бели коня.

В християнизираните митологични представи, отразени и в песенната традиция, при подялбата на света на Свети Илия се паднали "летните гръмотевици, летните трескавици".

Според народните представи Свети Илия е господар на летните небесни стихии и градушката. На този ден се спазва строго забраната за работа.

Илинден е празник на кожарите, на кожухарите, самарджиите и на керемидарите.

Днес имен ден празнуват Илия, Илиян, Илко и Илияна.

На 20 юли отбелязваме Международния ден на шахмата. Началото е поставено през 1966 г. в чест на годишнина от основаването в Париж през 1924 г. на Международната шахматна федерация (FIDE), в която членуват над 170 страни, включително България. Целта, която си поставя организацията е да развива шахматната игра по света.

Екипът на EspressoNews честити празника на всички празнуващи и им пожелава здраве и благоденствие!

Снимка: pravoslavieto.com

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук