Празнуваме Йордановден!

425 преглеждания

Богоявление е един от най-големите християнски празници

На 6 януари православната църква отбелязва един от най-големите християнски празници - Богоявление, известен още и като Йордановден.

Същността на празника е онова събитие, което се е случило и което носи в себе си спасителен характер - явяването на Исус Христос и кръщаването му от Йоан Кръстител в река Йордан. Този акт е бил засвидетелстван от Бог Отец, чийто глас се чува от небесата: „Този е Моят възлюблен Син, в Когото е Моето благоволение”, и от Дух Свети, който се спуска във вид на гълъб върху Исуса, кръщаващ се във водите на реката. Това е явяването на Троичния Бог и затова денят, в който празнуваме кръщението на Иисус Христос, се нарича Богоявление. Така самият Бог свидетелства, че този Иисус, който току що се е кръстил в река Йордан, е Месията, Той е Спасителят, Той е примирителят между Него и човеците.

Основна част на празничния ритуал е освещаването на водите. Както тогава, кръщавайки се в река Йордан, Христос е осветил водата, така сега, и ние, като спомен за онова дело, и като акт на обновлението на света и на природата, всяка година на 5 и 6 януари, освещаваме водата. Важен ритуал, с който се свързва празника е хвърлянето на кръста във водоем. Това е символ на слизането на Христос във водите и на освещаването на водите. Според православната традиция, във водата влизат да извадят кръста хора, които вярват, че това ще им послужи за здраве и освещение.

Днес своя имен ден празнуват Йордан, Йорданка, Данчо, Боян, Божидар, Дана, Дан, Божан, Божана, Богдан, Богдана, Боголюб, Боголюба, Бетина и др.

Екипът на EspressoNews честити празника на всички именици и им пожелава здраве и благоденствие!

На 6 януари честваме 175 години от рождението на великия поет и революционер Христо Ботев. Бележит публицист, журналист, учител възрожденец, оставил незаличима следа в българската и световна история. Годишнината ще бъде отбелязана в цялата страна с ритуали с участието на представителни подразделения от Сухопътните войски, Военновъздушните сили, Военноморските сили, Съвместното командване на специалните операции, Националната гвардейска част.

Снимка: pravoslavieto.com

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук