Превенция на тютюнопушенето в „Дневен център за работа с деца на улицата“ Костинброд

1949 преглеждания

По повод Международния ден без тютюнопушене

РЗИ - София област проведе среща за Превенция на тютюнопушенето в Дневния център за работа с деца на улицата в град Костинброд.

На 16 ноември, гл. експерт Надежда Григорова, психотерапевт в Дирекция „Профилактика на болестите и промоция на здравето” запозна децата с факти за тютюна и наргилетата. Потребителите на социалния център имаха възможност да видят вредите от една цигара, с помощта на куклата Сю.

На срещата присъстваха медицински специалисти, психолози и служители на общинска администрация - Костинброд.

Всяка година третия четвъртък на месец ноември се отбелязва Международния ден без тютюнопушене. Тази година Министерство на здравеопазването определя за 16 ноември 2017 г. мото на кампанията е: „Пушенето и ти”.

По традиция на този ден се призовава всеки пушач да се опита да положи началото на отказване от тютюнопушене в името на собственото си здраве, както и на здравето на близки и приятели, които присъстват в обкръжението му като пасивни пушачи. Тютюнопушенето е основен или потенциращ рисков фактор за възникването на редица онкологични заболявания. Рискът от появата на рак на белия дроб при пушачите е 25 пъти по-висок.

EspressoNews