Представиха онлайн над 1300 свободни работни места на Европейския ден на труда

981 преглеждания

Повече от 1300 свободни работни места представиха онлайн български и чуждестранни работодатели на Европейския ден на труда в София, организиран на 17 септември от европейската мрежа за трудова мобилност EURES България, която е част от Агенцията по заетостта.  

За първи път у нас международна трудова борса се провежда чрез използването на комбинацията от два подхода - борса на място и едновременно с това онлайн събитие, чрез използването на електронната EURES платформа на ЕК за онлайн комуникация. Така работодатели и търсещи работа имаха възможността да се свързват напълно безплатно в рамките на европейския ден на труда, без да е необходимо присъствието им на място, информират от Агенцията по заетостта.

„Регистрираните онлайн работодатели и обявените от тях работни места ще могат да се видят от всички потребители на платформата в ЕС и трети държави. Онлайн предлагането на работни места и възможността за онлайн връзка с работодателите на одобрените за интервю лица, е един от инструментите за връщане на наши съграждани от чужбина да работят в България. Така Агенцията по заетостта обръща фокуса на EURES мрежата, като започва да предлага все повече работни места на българския бизнес, които да достигат до търсещите работа в Европа и до българите, живеещи в чужбина”, сподели очакваните резултати от събитието изпълнителният директор на Агенцията по заетостта Драгомир Николов по време на официалното откриване.

Заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова също приветства участниците и гостите на трудовата борса и даде нейното начало. „Форумът показва солидарността на Европа”, обърна се тя към присъстващите и подчерта, че предлаганите от български работодатели работни места са висококачествени, добре заплатени и с добри условия на труд. „България е привлекателно място за работа и вярвам, че с подобен формат можем да покажем свободни работни места в България и в други европейски страни, което дава възможност на много млади хора да изберат своето място за реализация”, заяви тя.

В онлайн платформата за събитието бяха регистрирани близо 130 работодатели от 10 държави - България, Дания, Естония, Германия, Италия, Румъния, Словакия, Словения, Испания и Швеция, като 109 от работодателите са български. Обявените свободни работни места са в сферата на хотелиерството и ресторантьорството, туризма, леката и тежката индустрия, информационни и комуникационни технологии, селско стопанство, сезонна заетост, строителство и други. 1370 търсещи работа се регистрираха в платформата. От тях близо 900 са наши сънародници. 800 от българските участници са с висше образование, като най-голям е делът на младежите - 600 са във възрастовата група 25-34 г.

На Европейския ден на труда успоредно с онлайн събитието на място имаше 30 щанда, 15 български и европейски работодатели и над 60 EURES представители от Германия, Дания, Естония, Кипър, Финландия, Холандия, Чехия, Испания, Италия, Полша, Румъния, Словакия, Словения и Швеция. Всички те представиха свободните работни места, както и условията за работа в своите държави.

EspressoNews

Снимки: Агенция по заетостта