Предстоят традиционните празници на Гара Лакатник

1689 преглеждания

Вижте програмата на събитието

Кметство с. Гара Лакатник, планинска спасителна служба при БЧК - отряд Лакатник, Народно читалище „Искърски пролом“-с. Гара Лакатник организират традиционни празници на Гара Лакатник - 2019 г.

Събитията ще започнат на 11 май /събота/ с празник на детската рисунка в 10:00 ч. Малчугани ще рисуват цветни картини върху платната при ЖП прелеза, информират от Svogetour.com.

По същото време спасителите от ПСС-Лакатник ще направят алпийски тролей на Лакатнишките скали. Той ще бъде близо сто метра и ще се спуска от Идеалния ръб на Черната стена до заслона на Алпийска поляна. По него до 17:00 ч. адреналина си ще могат да качат всички смелчаци над 18-годишна възраст.

Привечер предстои традиционният водосвет при Кръста на загиналите планинари и алпинисти от цялата страна. След това от Паметника на септемврийци ще потегли факелно шествие. В него може да се включи всеки пълнолетен, стига да се е снабдил предварително с факла. Огненото шествие ще се извие през стръмните пътеки в тъмнината, озарявайки скалите с празнични отблясъци.

Участието в мероприятията на Лакатнишките скали на непълнолетни следва да бъде само с придружител. Необходимо е повишено внимание, предвид опасния терен.

Около 22:00 ч. факлоносците ще пристигнат на площада в Гара Лакатник. Под звуците на българския химн, над огромен огън ще се развее националният трибагреник. После кметът на селото Иван Михайлов ще поздрави присъстващите с тържествено слово.

Празникът ще продължи с програма на самодейните състави от НЧ „Искърски пролом“ и гост-музиканти. Кулминацията на честването около полунощ ще бъде традиционно заря.

Във втория ден от празненствата - 12 май, е традиционният Събор на Гара Лакатник.