Президентът на „Хартата на европейските селски общности“ посети Своге

825 преглеждания

Предстои Община Своге да бъде приета за член на международната организация

През изминалия уикенд Община Своге бе домакин на делегация от гр. Еш, Община Хаарен, Кралство Нидерландия. Визитата на президента Бой Шолц и секретаря Хестър Биненджик бе във връзка с кандидатурата на свогенска община за членство в Хартата. Главната цел на посещението бе представителите на организацията да се запознаят с общината, основни характеристики, устройство, функциониране на администрацията, възможности за инвестиции и съвместна работа по проекти, финансирани от структурните фондове на Европейския съюз.

Бой Шолц посети фабриката за производство на шоколадови изделия „Монделийз Интернешънъл“- гр. Своге, общинска администрация и манастир „Седемте престола“. Във фабриката гостите бяха посрещнати от директора Анна Маринкова, която любезно разказа за историята на фабриката от нейното създаване до днешни дни, функционирането й, видовете шоколадови изделия, които предлага. С изключителен интерес, гостите посетиха различните производствени зали и наблюдаваха процеса на обработка на шоколада.

В сградата на общинска администрация президентът на Хартата на европейските селски общности изнесе презентация за структурата на организацията, начините на финансиране, ползите от членство, начините за кандидатстване. Експерти от дирекция „Европейски програми и проекти“ в общината запознаха гостите с подробна информация за релефа, населението, възможностите за туризъм, инфраструктура, спорт и здравеопазване.

При посещението си в манастир „Седемте престола“ в село Осеновлаг, делегацията от Нидерландия бе посрещната от кмета на селото Бонка Младенова по стара българска традиция с хляб и сол. Тя ги съпроводи по време на обиколката им из манастира като им разказа интересни факти за историята на святото място, успяло да се оформи като средище на духовността на свогенци.

Срещите между представителите на Хартата и Община Своге преминаха в дух на приятелство и конструктивен диалог. Членството на общината в международната организация подлежи на одобрение от всички членове на годишна среща през лятото на 2020 г. След гласуването Община Своге ще бъде единствената община от Република България - член на Хартата на европейските селски общности.

Хартата на Европейските селски общности е основана преди 30 години в град Сизе, Франция като е съставена от по една община от всяка държава - членк на Европейския съюз. Целта на сдружението е насърчаване на сътрудничеството и комуникацията между жителите на държавите-членки на Европейския съюз и други страни членки; информиране на гражданите за обичаите и начина на живот на други страни от ЕС. Основните методи за постигане на целите са организиране на срещи на мрежата, където всички членове са представени с делегация, организиране на тематични конференции, в които членовете могат да участват, създаване на общи проекти, свързани с приоритетите на Европейския съюз, стимулиране на двустранния контакт между индивиди и групи.

EspressoNews

Снимки: Община Своге

Последвайте EspressoNews във Фейсбук