Премиерът посети Възстановителения център за деца с онкохематологични заболявания в село Опицвет

2049 преглеждания

Той бе придружен от вицепремиерът Томислав Дончев

На 9 септември премиерът на Република България Бойко Борисов и вицепремиерът Томислав Дончев посетиха първия в България и осми в света възстановителен център за деца с онкохематологични заболявания построен в село Опицвет, община Костинброд.
 
Министър-председателят и заместник министър-председателят бяха посрещнати от Трайко Младенов - кмет на община Костинброд, Борислав Борисов - кмет на село Петърч, Александър Ненов и инж. Теодора Гогова - зам.-кметове на община Костинброд, и управителния съвет на сдружение "Деца с онкохематологични заболявания".
 
Благодарение на сдружението на родители на деца с онкохематологични заболявания, с огромното съдействие от Министерски съвет и активна помощ от страна на общината тази благородна инициатива вече е факт.
 
От Държавен фонд „Земеделие" за построяването на центъра са отпуснати 3,7 млн. лв. Отпуснати са от бюджета на община Костинброд 750 Хил. лв. за финансиране на недопустими разходи по програмата.
 
С ПМС от МС бяха отделени средства в размер на 478 162 лв. за изграждане на нов път с дължина на 1,5 км. на мястото на черен, полски път.
 
МОН предостави 1 223 983 лева на община Костинброд за осигуряване на цялостното функциониране на възстановителния център за деца с онкохематологични заболявания. За реализацията на проекта беше подписан договор между Министерството на образованието и науката и общината.
 
Центърът е третият подобен в Европа и осми в света. Изграждането му започва през 2018 г, като вече през 2020 година е напълно завършен.
 
Центърът включва седем къщи, в които ще се настаняват семейства, хотелска част, спортен център, столова, кухня и зали за занимания. Общият му капацитет е за 40 души. В базата е изграден и параклис.
 
Официалното откриване на възстановителния център ще бъде през септември 2020 г.
 
Източник и снимки: Община Костинброд

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук