Приеха реда, по който ще се ваксинираме

533 преглеждания

Здравният министър представи Националният план на България за ваксиниране

„Националният план на България за ваксиниране е разработен от работна група, заедно със специалисти. Използвани са указания на СЗО и планове на държави членки. Той е съобразен с българското здравеопазване. Той е динамичен и съобразен с обстановката”, обяви на брифинг здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Разработени са фази за ваксиниране на българските граждани.

В първата попадат медицинският персонал от лечебните заведения за болнична и извънболнична помощ, специалисти по здравни грижи, лекари по дентална медицина, фармацеври, пом.-фармацевти. Общо - 243 600 души. 

Втора фаза - педагози, потребители на соц. услуги и служители във ферми за норки - 112 080 лица.

Трета фаза - служители, участващи в дейности по поддържането на държавата, например тези във ВиК сектора. Броят им зависи от списъците, изготвени от РЗИ. 

Четвърта фаза - възрастни на и над 65 г. и хора с придружаващи заболявания. Очакваният брой е 1 800 000.  

Пета фаза - уязвими групи заради начина им на живот. Броят ще се определи отново на база изготвени списъци. 

Регионите за ваксинация в страната ще са шест, посочи проф. Ангелов. За Район 1 отговаря РЗИ-Враца, за район 2 - РЗИ-Велико Търново, за район 3 - РЗИ-Варна, за район 4 - Столичната РЗИ, за район 5 - РЗИ-Пловдив, за район 6 - РЗИ-Бургас.

Първото съвещание на Националния ваксинационен щаб ще се проведе днес в 15:00 ч. Целите са приемане, спазване на условията на ваксините и прецизиране на очакваните за ваксинация контингенти, уточни проф. Гигов.

„Очакваме, че щабът ще изпълни поставените му задачи. Много моменти, които ще бъдат разгледани, са консултирани със съответните медицински и браншови организации”, добави още началникът му.

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев отбеляза, че България е слязла с едно място надолу по заболеваемост в Европейския съюз. Така вече заемаме 11 позиция. Кунчев допълни, че ваксината ще започне да се използва веднага, щом се появи. Отново изясни, че тя ще бъде доброволна.

Източник: NOVA, Снимка: pixabay.com

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук