Приключи информационната кампания на проекта Работилница за репортери 2019 - Пътят към дома

1646 преглеждания

В Костинброд, Сливница и Драгоман бяха последните срещи на екипа на EspressoNews с учениците от средните училища

Със срещи в средните училища в Костинброд, Сливница и Драгоман приключи информационната кампания на ученическия конкурс-обучение "Работилница за репортери 2019 - Пътят към дома". В рамките на един месец, управляващият директор на регионалния новинарски портал EspressoNews.bg се срещна с ученици от училищата в Банкя, Ботевград, Божурище, Враца, Драгоман, Костинброд, Своге и Сливница.

В срещите с учениците в Своге участва и Мария Маркова, главен редактор на медията, организатор на проекта, която пое информационната кампания в Благоевград. В ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" в Годеч бе Симеон Симеонов, победител във второто издание на Работилницата, който в момента е първокурсник във Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет и възпитаник на училището. В част от срещите участваха и победителките в "Работилница за репортери 2018 - Родова памет" - Теодора Александрова от Враца, която също вече е първокурсник във ФЖМК и стажант в регионалния портал, както и Ани Павлова, ученик от Враца. 

В срещите в рамките на кампанията, екипът на EspressoNews.bg представи пред учениците идеята и философията на конкурса, който променя съдби, регламентът за участие, менторите, с които през тази година ще работят с младите таланти, журито, наградите, патрона на проявата и други любопитни и интригуващи подробности. 

Както EspressoNews вече писа, през тази година конкурса разширява съществено своята география и дава възможност на ученици от още четири общини - Банкя, Благоевград, Ботевград и Мездра да се включат в надпреварата и да получат кариерно ориентиране и познания в сферата на журналистиката, творческото писане и комуникация. Така, общият брой от общини, които ще участват в четвъртото издание на Работилницата, което ще се проведе под надслов "Пътят към дома" е 11, а средните училища, чиито възпитаници ще имат възможност да усвояват тънкостите на журналистическата професия 25. 

В конкурса участват ученици от 9-12 клас, които в рамките на шест седмици ще решават задачи в различни журналистически жанрове. Записването приключи на 15 март, като в понеделник 18 март, тези, които приеха предизвикателството да се включат в голямото приключение на Работилницата ще получат първата си задача. 

Работилница за репортери се осъществява под патронажа на Ева Майдел, евродепутат и с партньорство на БНТ, НОВА, Bulgaria ON ER, катедра "Медии и обществени комуникации" на УНСС и др. Класацията на победителите ще бъде направена след като творбите на най-изявените в проекта бъдат оценени от жури в състав - Генка Шикерова, журналист и водещ в Нова телевизия, Филипа Иванова, журналист и водещ в БНТ, доц. д-р Стела Ангова, ръководител катедра „Медии и обществени комуникации“ на УНСС, Неда Василева, журналист и телевизионен водещ с професионална кариера в телевизиите Bulgaria ON AIR и ТВ Европа, Лилия Мустакова, журналист и водещ в Bulgaria ON AIR, Кирил Вълчев, журналист и радиоводещ в Дарик радио.

Ментори на тазгодишното издание са: Доника Ризова, Миролюба Бенатова, Емил Спахийски и д-р Иван Вълчанов, УНСС.

 „Работилница за репортери“ е образователен конкурс, предназначен за ученици от 9. до 12. клас, който се организира от регионалния портал за новини на запад от София Espressonews.bg. Основните цели на проекта са да бъде стимулиран интереса на учениците към журналистическата професия, като се развият таланта и уменията им за творческо писане, да бъдат представени и популяризирани историческите, културните и природни богатства и икономическия потенциал на региона на западна България, както и да се подпомогне кариерното ориентиране и кандидатстване във висше учебно заведение на участниците в конкурса.

EspressoNews