Проведе се 47-ми туристически събор на връх Грохотен

897 преглеждания

Емблематичното събитие започна с поход до върха

На  24 и 25 август се проведе 47-ми туристически събор на връх Грохотен. Организатори на събитието бяха Община Своге и Туристическо дружество „Искърски пролом”. Програмата стартира с пешеходен поход от СУ Иван Вазов” до върха с водач от дружеството. За истинските любители на природата, желаещи да пренощуват под открито небе, организаторите бяха изградили палатков лагер. Бяха организирани спортно-туристически игри, сред които „Стрелба с еърсофт калашници”, „ Планинска езда и уроци”, съревнования за точност „Повалете мачтата”, колективен синхрон „Отборни ски”. Проведе се теглене на томбола с награди, а вечерта премина с много музика и народно веселие. Представител на общинска администрация бе инж. Даниела Дакова - секретар.

През втория ден от събора игрите продължиха. И тази година гостите се насладиха на вкусна чорба, приготвена от домакините.

Първото провеждане на събора е посветено на историческото минало на Свогенския край. Посетителите са имали възможност да чуят разкази за времето, когато воините на хан Крум са минали оттам, и да се запознаят с  епизоди от древната история на тези места, по които са минавали траки, римляни, византийци и славяни. Традицията се е запазила и до днес. Всяка година, независимо от климатичните условия, поляната под върха се изпълва с хора от всякакви възрасти, водени от любовта си към планината.

EspressoNews