Проект „Чиста вода“ е ключов за бъдещето на община Своге

1638 преглеждания

И през 2019 г. ще продължат усилията на Общината за подобряване на инфраструктурата

Рекултивация на старото депо за битови отпадъци, подмяна на ВиК мрежата, във връзка с проект „Реконструкция на уличната мрежа в община Своге”, укрепване на свлачища, ремонт и изграждане на улици и културни институции, както и продължаваща работа по реализацията на проект „Чиста вода” са част от дейностите, върху които ще се фокусира дейността на общинската администрация през 2019 г. Това става ясно от изявление на заместник кмета инж. Валентин Михайлов в първия брой на вестник „Своге 7” за 2019 г.

Амбициозната програма на общината включва ремонти на улици в селата Владо Тричково и Искрец, както и в град Своге, като подготвителната дейност е на финален етап и ремонтните дейности се очаква да стартират през месец април. Средствата за това са осигурени от държавен фонд „Земеделие”, като според инж. Михайлов, в селата, улиците ще бъдат готови през лятото.

Има осигурено финансиране за ул. „Каменярска”, която ще бъде реконструирана за първи път от 50 г., както и всички междублокови пространства в кв. 21, зад сградата на полицията, в кв. Дренов. В тези пространства ще бъдат оформени входът и изходът и ще се преасфалтира всичко. Заместник кметът отправя своеобразна покана към жителите на тези блокове, заедно да решат къде трябват пейки или беседки, къде да се засадят дръвчета, за да може средата около блоковете да стане по-приветлива и добра за живот.

Сериозни усилия се полагат за укрепване на свлачището в кв. Старо село. От Общината са намерили 73 човека от страната и района, собственици на имоти в този квартал, които  са отсъпили право на строеж, за да може да се разреши този проблем. Предстои да се намери финансиране, като за целта са необходими около 26 млн. лв. „В момента имаме 6 милиона, отпуснати целево. Някога при подаване на документите, не са отчетени всички фактори. Сега при детайлните хидрогеоложки проучвания се оказа, че свлачището се проявява много дълбоко - някъде над 25-я метър и трябва нов подход при укрепването му. Имахме идея да бъде с пилотна система, заскаляване и т.н., но ще се наложи да се укрепи с около 800 анкера.“, информира инж. Михайлов.

Сред важните проекти за Общината през 2019 г. остава и реконструкцията на физкултурния салон на СУ „Иван Вазов“ в Своге, където учат около 600 деца. Залата не е ремонитрана от 1986 г., а проектът, изготвен от експертите на общината включва и създаването на 300 седящи места в залата.

Изграждането на моста към кв. „Бобковица“, дигата и парка са важен комплекс от обекти, които ще променят града, споделя заместник кметът, тъй като ще дадат нов облик на града и място, където жители и гости ще могат да се разхождат и забавляват сред природата. Друг проект за подобряване на средата в града и решаването на въпроса с отпадъците е работата по изграждането на компостиращата инсталация в Своге. През началото на 2019 г. ще бъде избран изпълнител, заедно с другите общини от регионалното сдружение. Важна цел на това строителство е предотвратяването на увеличаването на такса „Битови отпадъци” в бъдеще.

Като лична кауза, инж. Михайлов, определя работата по подобряване на качеството на водата и водоподаването в общината. Програма „Чиста вода“, по която той работи още през 2008 г. дава резултати, свързани с обновяване на каптажите, ремонтиране на резервоарите и водопреносната мрежа в селата, особено в селата с трайни проблеми във водоснабдяването.  Наред с това, всяка реконструкцията на улиците включва преди това проверка на канализацията и смяна на  водопроводната мрежа, съвместно с ВиК район.

„Проект „Чиста вода” е изключително важен за мен. Затова освен всички други проекти, тази програма  е приоритет за 2019 г. Така че работата в това отношение продължава. Всеки ден.“ - такава е заявката на заместник кмета за започналата 2019 г.

Мария Маркова

Снимка: Архив